Nyheder
Opkvalificering gavner samfundet Fælles debatindlæg bragt i Nordvestnyt af Jonas Burmeister, formand for 3F Midt- & Østsjælland, Allan Andersen, formand for 3F Holbæk-Odsherred og Flemming Lasse, 3F Kalundborg.

Lige nu stiger ledigheden som bekendt.

Her i regionen er ledigheden steget med hele 37,4 procent, siden Danmark lukkede ned, og ifølge statistikkerne er det især de ufaglærte, som bliver ramt af ledighed.

Samtidig er antallet af nye job på et lavpunkt. Virksomhederne især i servicebranchen kører på minimalt blus, så det i øjeblikket nærmest er umuligt for de ufaglærte at skabe sig et nyt job, hvis de er blevet ledige.

Lad os få opkvalificeret den del af arbejdsstyrken, der har mest brug for det, og dermed få rustet dem til det arbejdsmarked, der venter på den anden side. Det vil ikke blot gavne dem selv, men også hele arbejdsmarkedet, hvor der i forskellige brancher kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte i løbet af blot fem år. 

I 3F har vi en række bud på, hvilke håndtag man politisk kan dreje på for at sikre opkvalificeringen af gruppen af ufaglærte. For det første mener vi, at man skal fjerne den karensperiode, der betyder, at nyledige ikke kan komme i gang med det seks ugers jobrettede kompetenceløb, de har krav på, før de har gået ledige i fem uger. Et sådan tiltag vil betyde, at ufaglærte med det samme begynder at opbygge kompetencer i retning af de dele af arbejdsmarkedet, hvor der er efterspørgsel.

For det andet mener vi, at det førnævnte seks ugers forløb skal udvides til 10 uger, da dette vil sikre et endnu bedre match mellem arbejdstager og de efterspurgte
kompetencer. Slutteligt mener vi, at der skal gives en økonomisk håndsrækning til de ledige. Ifølge en analyse fra Epinion fra efteråret er økonomien den største barriere i forhold til at gå i gang med et længerevarende uddannelsesforløb.

Dette tillæg vil nedbryde en del af den barriere, og det vil samtidig stimulere forbruget og være med til at sætte hjulene i gang igen. Ifølge beregninger fra AE-rådet vil opkvalificeringen af 2000 ufaglærte til faglærte give overskud i løbet af blot 10 år, og den offentlige saldo vil være forbedret med omkring tre mia. kroner. Lad os komme i gang med det samme -med den rette indsats kan vi vende krisen til noget positivt!

 

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt