Vi kommer til at mangle lærlinge

Byder vi de lærlinge, vi får, ordentlige vilkår, så rygtet om gode erhvervsuddannelser på Sjælland spreder sig? Det ka’ gøres en tand bedre Kun tre ud af elleve murerlærlinge, der går til svendeprøve på Selandia lige nu, har været på en hel uddannelsesaftale i deres læretid

Tre ud af elleve murerlærlinge, der i skrivende stund er til svendeprøve, var på en hel uddannelsesaftale i deres læretid. Resten er gået fra mester til mester i flere kortere praktikforløb. Kan vi ikke gøre det lidt bedre? Arbejderbevægelsens Erhvervsråd siger, at der vil mangle 72.000 faglærte i 2025. Hvis vi vil råde bod på det, må vi byde på attraktive uddannelser med fulde lærepladser i samme firma under hele uddannelsen.

UDDANNELSE UDEN BEKYMRINGER

 Én af de tre heldige med en hel uddannelsesaftale fra start til slut er Magnus Christophersen, der netop er fyldt 20 år. - Mange af mine kammerater søgte lærepladser hele tiden, og de fik ikke nogen. Det gjorde, at jeg ville prøve at gøre lidt ekstra. Jeg var først en uge hos Kaj Andersen & Sønner i brobygning i 9. klasse. Bagefter talte jeg med firmaet om at komme ud og arbejde fire uger i sommerferien. Den sommer tilbød mester mig en læreplads, fortæller Magnus Christophersen. - Vi har mange håndværkere i min familie. De har alle sammen sagt: Gå nu ud og hils på firmaerne personligt, tilføjer han. Det er lige det ekstra, der skal til, for at man kan få en fod indenfor, mener han.

GREBET AF MURERFAGET

 I den anden grøft finder vi Lasse Christiansen, 26 år. Han har prøvet mange forskellige uddannelser, før hans valg faldt på murer: Tømrer, smed, brolægger og anlægsstruktør. Om få uger bliver han udlært som murersvend, men det er ikke uddannelsens gode kvalitet, der har båret ham igennem. Han er bare blevet godt gammeldags grebet af det: - Murer var det eneste, der fangede mig. Her får jeg lov at arbejde hårdt, og er træt, når jeg kommer hjem, siger Lasse Christiansen.

DEMOTIVERENDE SKOLEPRAKTIK

 Til gengæld har praktik-lykken ikke været med ham: - Jeg har været i skolepraktik det meste af min uddannelse. Jeg synes sgu, det har været demotiverende, fastslår Lasse Christiansen. - Man bliver kastet rundt. Det er fint nok med skolepraktik, men det eneste, man må lave, er lidt småreparationer. Der sker lidt mere hos en mester. I de sidste måneder har han været lærling hos Kopp Sorø. Det har været godt. - Som lærling hos Kopp Sorø føler jeg mig som en del af et firma. Sammenholdet er vigtigt, erklærer Lasse Christiansen. Sammenhold er det så som så med, hvis man ved, man alligevel snart skal et andet sted hen.

FULD KONTRAKT BEDST

 Lærlinge på fuld kontrakt med et firma er langt de mest tilfredse, det er murerfaglærer Nino Ursins erfaring. - Jeg tror, det har meget at sige, at de firmaer, der tager lærlinge på fulde forløb, har en kultur, der siger, at selvfølgelig skal vi have lærlinge. Det smitter af, siger han. Men de firmaer hænger ikke på træerne. Han peger på en fire-fem lokale byggevirksomheder, som står med åbne arme over for nye lærlinge. - Men der er også en række firmaer, som ikke tager lærlinge, og hvor jeg har svært ved at forstå hvorfor. Jeg synes også, de burde have mere fokus på at tage lærlinge på de store byggerier, anfører han. Antallet af korte uddannelsesaftaler er steget kraftigt.

Tag en lærling med i sjakket

 Både murer- og tømrerlærlinge må ofte kigge forgæves efter fulde uddannelsesaftaler. I murerfaget er det i øjeblikket næsten hver anden, der må nøjes med korte aftaler, mens et lille flertal af elever i træfagene er på korte aftaler. Herfra vil v i opfordre både svende og mestre til at tage flere lærlinge på fulde aftaler.

Menu