Nyheder
Organiseret Byggeri juni 2019
<h2>3F-kampagne - lærlinge, akkord og arbejdsmiljø på dagsordenen</h2>
<p>Som led i kampagnen "Organiseret Byggeri" har nordjyske fagforeningsrepræsentanter aflagt besøg på 34 lokale byggepladser i Aars, Farsø, Løgstør, Nibe, Hobro og Fjerritslev. Det blev en god dag med dialog med bygherrer, håndværksmestre og kolleger.</p>

Dog bekymrer det kampagnens leder, næstformand Alex Pedersen, 3F Midtfjord, at der kun var fire lærlinge blandt de håndværkere de mødte på dagen.

- Til gengæld mødte vi 17 udenlandske håndværkere - hovedsageligt østeuropæere, fortæller Alex Pedersen. Det kunne tyde på, at flere byggefirmaer vælger den lette løsning - at ansætte udlændinge fremfor at sørge for, at unge mennesker med lyst til håndværksmæssig uddannelse har mulighed for at få en praktikplads - og dermed en uddannelse.

Der efterspørges kvalificeret arbejdskraft fra mange virksomheder. De bør - efter Alex Pedersens opfattelse - i egen interesse tage et samfundsmæssigt ansvar og få nogle unge uddannet, i stedet for at importere østeuropæisk arbejdskraft.

- Tilmed bliver mange af de beskæftigede i den importerede arbejdskraft dårligt behandlet, en uskik - som ikke skal udvikle sig. Det er dog glædeligt, at nogen tager lærlinge ind og giver håbefulde unge mennesker en god håndværksmæssig uddannelse, fastslår Alex Pedersen.

Murerlærling Rasmus Kjær Jensen fra Skovsgaard var een af de få lærlinge, 3F mødte.

- Jeg vaklede mellem en pædagog- og mureruddannelse. Men jeg har ikke fortrudt, at jeg valgte at gå efter murerfaget, og jeg kan kun anbefale andre unge at tage en håndværksuddannelse i stedet for en boglig uddannelse, hvis lyst og evner går i den retning, pointerer Rasmus, som er meget glad for at arbejde hos Henriksen og Madsen, Løgstør - på Aars Boligforenings byggeri på Mortensgade i Farsø.

Som led i "Organiseret Byggeri" opfordrede 3F-repræsentanterne bygningsarbejderne til at gå aktivt ind i samarbejde om akkord, lønforhandlinger og arbejdsmiljø.

- Når et firma har seks medarbejdere eller derover, har medarbejderne ret til at udpege tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, understreger Alex Pedersen. Det vil tjene alle og forbedre en god dialog. Hvem vil ikke have et godt arbejdsmiljø samt ordnede forhold med hensyn til akkord og god planlægning.

"Organiseret Byggeri" afvikles et par gange om året.

 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt