Det blev en pige

Først da hun viftede med sin sølvmedalje fik Mette Schak Dahlmann foden inden for i et murerfirma

Det er stadig ikke altid lige let at være kvinde i en mandsdomineret murerverden. Mette Schak Dahlmann fik en flyvende start på sin murertilværelse, da hun i 2015 fik sølv for sin svendeprøve. Efter at have arbejdet en periode i den sydlige del af Jylland, ønskede hun at flytte nordpå, og forsøgte at finde arbejde i Aarhus og omegn. Det var ikke nemt, fortæller hun:

- Jeg havde svært ved at blive ansat. Jeg ringede til mange mestre, som bad mig om at sende en skriftlig ansøgning. Det gjorde jeg så, men fik aldrig svar. Min kæreste sagde til mig: Du er nødt til at fortælle dem, at du blev antaget med sølv. Så det endte med, at det firma, jeg fik job hos, var dem, hvor jeg indledte med at sige: Goddag, jeg fik sølv ved min svendeprøve, og jeg hedder Mette, fortæller hun.

Hvor længe holder hun?

Kollegerne i firmaet har lavet et væddemål om, hvor længe hun holder i faget. Hendes makker ville først ikke gå med hende:

- Han mente ikke, jeg kunne løfte noget. Hvis det var en mand, han havde fået som ny makker, havde han nok heller ikke behøvet tjekke på Facebook, hvordan vedkommende så ud, siger Mette Schak Dahlmann.

Læs også: Et murerfag for alle køn

Oplever undren

Det er svært for kvinder at søge arbejde i firmaer, der ikke kender dem i forvejen, mener Mette Schak Dahlmann. Fordommene om kvinder løber i forvejen. Mange mandlige svende finder job uden at sende svendebrev med. For kvindelige murersvende skal der mere til. Og når de er blevet ansat, skal de lige yde ti procent ekstra for at bevise, at de kan klare jobbet lige så godt som de mandlige kolleger.

- Jeg oplever en del undren fra omgivelsernes side. Mange spørger, hvorfor i alverden jeg har valgt at blive murer. Jeg har eksempelvis oplevet at komme ud til en kunde, der spurgte: Er det dig, der skal lave badeværelse. Da jeg så bekræfter det, spørger han: ”Kan du godt det?”, fortæller Mette Schak Dahlmann.

- Jeg har oplevet, at en murermester tog specielle hensyn til mig, uden at jeg selv vidste det. Det er en sød tankegang, men jeg vil ikke have, at der bliver taget specielt hensyn til mig, fordi jeg er en pige.

- Forleden begyndte en kollega at grine, fordi jeg ikke kunne få en container op. Jeg kiggede på ham og sagde, at jeg godt var klar over, at han skulle til at fyre en kommentar af, fordi jeg er pige. Fordi mændene har den holdning til os som piger, rykker det ikke ret meget i faget, siger Mette Schak Dahlmann.

Menu