Herude gælder det bare om at være god til at arbejde

Virkelig integration: Gennem det fynske beskæftigelsesinitiativ Byg til Vækst har Walid Maose, Hussein Kassim og Amar Antar fået foden inden for i murerfaget

Lige nu arbejder to syrere og en ung mand fra Irak på byggepladsen i Korsløkkeparken i Odense. De går til hånde i et sjak sammen med fynske murere i firmaet KB Byg. Borgerkrig i Syrien og uro i store dele af Mellemøsten har fyldt danske medier med flygtningeforskrækkelse og mistro over for mørklødede indvandrere. I TV, radio og avisspalter lyder det igen og igen, at det bliver mere end vanskeligt at integrere udlændingene sydfra på arbejdsmarkedet. I Korsløkkeparken er det egentlig ikke noget problem. De fynske murersvende er godt tilfredse med deres nye kolleger.

Gode og flittige

Mediestormen om flygtninge får ikke så meget som et øjenbryn til at løfte sig her. Kan du passe dit arbejde og få noget fra hånden, så er der også plads til dig.

- Der er ingen problemer med syrerne. De arbejder godt og flittigt, siger murersvend Brian Svarrer.

- Hvis der er overarbejde, så er de dem, der gerne bliver. De gør det sgu lige så godt som danske murerarbejdsmænd, tilføjer han.

- Så længe de gider arbejde, er det helt fint. De syrere, vi har her, kan man sætte til alt. Så længe de kan være med på vores humor – og det kan de – så er alt, som det skal være. Humor er en stor del af arbejdsdagen. Uden humor bliver det trivielt, siger murer Rasmus Albertsen.

Indslusning

Korsløkkeparken er en krumtap i det fynske initiativ Byg til Vækst. Det handler om at løfte ledige over i beskæftigelse i byggebranchen. Det foregår som et samarbejde mellem de ti fynske kommuner, uddannelser, 3F og byggevirksomheder. Gentagne gange er unge beboere i Korsløkkeparken blevet indsluset i det mandskab, der går og renoverer boligblokkene – takket være Byg til Vækst.

Uddannelse via byggepladsen

27-årige Hussein Kassim fra Irak er én af disse unge mænd. Han har i nu en måned prøvet forskellige håndværk af i KB Byg, og overvejer i disse dage, om han vil tage en uddannelse som murer eller maler. I første omgang skal han i jobtræning i firmaet. Flere gange er han droppet ud af teknisk skole, men denne model, hvor indgangen til faget er byggepladsen, ikke skolen, tror han på:

- Her møder du chefen og snakker med ham. Du snakker med kollegerne. Det er meget bedre end skolen, siger han.

Taler snart dansk

Hussein Kassim har boet i Danmark i 13 år og taler dansk. De to syrere, Walid Maose på 42 år og Amar Antar, 36, har været i landet i henholdsvis halvandet og to et halvt år. De går i skole og lærer dansk; det er et krav i Byg til Vækst. Og de taler dansk med kollegerne på pladsen, så de gør hurtige fremskridt.

Fast arbejde

De gør begge rent og rydder op. Amar Antar har været på pladsen i fem måneder, Walid Maose i syv. Maose begyndte som Antar i jobtræning, men er nu blevet fastansat i KB Byg. Firmaet har planer med ham. Han skal oplæres som murerarbejdsmand. Han er blevet god til at blande mørtel, har truckkort og skal senere på stilladskursus.

Syrere hjælper hinanden

Walid Maose er så integreret, at han på syrisk manér forleden insisterede på at hjælpe murersjakbajs Bo Hesselund med at lægge fliser i hans private garage. Det er syrerne i en nøddeskal, bemærker Bo Hesselund:

- De hjælper hinanden: ”Når vi er mange om det, så skal vi hurtigt få ordnet de par fliser.” Det kunne vi andre lære noget af, siger han. Endnu har han dog ikke taget imod Maoses tilbud om hjælp.

En kæmpe succes

Man skal ikke skue hunden på hårene i den pels, den møder i den første dag på byggepladsen. Bo Hesselund var tæt på at give op, da han først stiftede bekendtskab med en af udlændingene. Han var lutter tommelfingre. Det vendte. I dag ved han, hvad han skal, og udfører sine opgaver yderst pertentligt.

 - Det har kun været en succes. Jeg får så meget positiv feedback. Ikke kun fra murere. Også tømrere siger til mig, at hans arbejde er så pænt, fortæller Bo Hesselund. Han er glad for, at han holdt fast i Walid Maose trods den svære begyndelse:

- Sådan en som Walid kan jeg slet ikke se, at vi ikke skulle have i firmaet. Giver vi op hele tiden og sluser folk ud og ind, så vinder vi ikke noget. Det er bare at springe ud i det. Der er så meget guld, der render rundt på gaden. Jeg har sgu fået mod på det, erklærer Bo Hesselund.

 

Menu