Hvis det ikke er sikkert kan du selv gøre det mester

Den eneste rigtige vej frem mod et godt arbejdsmiljø er murersvende, der stiller krav, siger arbejdsmiljøkonsulent Michael Adamsen

3F’s byggegruppe har ansat murer Michael Adamsen som arbejdsmiljøkonsulent i ti måneder. Opgaven er først og fremmest at sikre flere arbejdsmiljørepræsentanter på byggepladserne, men også at oplyse kollegerne om rettigheder og hjælpemidler, formidle kontakt til Arbejdstilsynet og være et supplement til Bambus. I dag er Michael Adamsen på byggepladsbesøg:

Muldjord til planering

På en mark ved Aabybro bygger et murersjak lejligheder for en boligforening for firmaet Svend Thomsen. De har valgt en arbejdsmiljørepræsentant:

- Jeg trak det korte strå her, griner Søren Hedin, en 44-årig murer, som har en 20 år lang karriere som elektriker bag sig. Sjakket har sat adgangsvejene på arbejdsmiljødagsordenen. I et forsøg på at spare penge har man på byggepladsen planeret med muldjord. På den måde kan man slippe for at skrabe stabilgrus af senere. Resultatet er søle. Søren Hedin har indtil videre ikke oplevet den store effekt af at stille krav på sikkerhedsmøderne. Næste gang vil han banke hårdere i bordet: - Det skal ikke være sådan her igen. Vi kan ikke gå ud om morgenen. Vi risikerer, at en af os træder ned i et hul og kommer til skade. Det gider jeg ikke. Så næste gang giver vi den gas, erklærer Søren Hedin.

Selv i muddergrøften er der solstrejf: Den 55-årige murerarbejdsmand Arne Andreasen synes, at den positive effekt ved at skifte fra ergotraller til komposit er større, end da de gamle trætraller blev skiftet ud til fordel for ergotrallerne. 

Selv i muddergrøften er der solstrejf: Den 55-årige murerarbejdsmand Arne Andreasen synes, at den positive effekt ved at skifte fra ergotraller til komposit er større, end da de gamle trætraller blev skiftet ud til fordel for ergotrallerne.

Pres hver dag

Michael Adamsen er ikke et sekund i tvivl om, at det at stille krav er den eneste rigtige vej at gå.

- Man er nødt til selv at stille krav om et bedre arbejdsmiljø, slår han fast. Det er der en lang række grunde til: Hvis I overlader det til mester og formand, så bestemmer pengene. Arbejdstilsynet får I sjældent at se. I kan selvfølgelig få opbakning til arbejdet fra flere kanter: Bambus vil gerne stille op, og I kan komme på arbejdsmiljøkursus i 3F. Men det er, når håndværkerne i hverdagen lægger pres på mester og hovedentreprenør, at der for alvor sker forbedringer på byggepladsen.

Komposittraller

Til sommer skal Michael Adamsen tilbage til mursnoren. Inden da håber han, at de nye, lettere stilladsdele er slået fuldt igennem i murerfaget. I murerfaget er der naturligt nok stort fokus på stilladserne netop nu. Fra 1. januar 2018 må alle stilladsdele maksimalt veje 15 kilo. Derfor fylder tilsyn med stilladserne en pæn del af Michael Adamsens arbejde. På to byggepladser - i Aabybro samt på et etagebyggeri i Aalborg Ø - har de fået komposittraller som afløsning for trætraller (ergo).

Ergo går det fremad begge steder, noterer Michael Adamsen sig.

- Svend Thomsen er ét af de firmaer, hvor det ikke har været en kamp at få dem til at skifte stilladserne ud. Generelt er det ellers meget op ad bakke, erklærer Michael Adamsen. Det var efter, at han besøgte én af Svend Thomsens pladser i januar, at firmaet begyndte at skifte stilladset ud. Lettere stilladsdele er på vej. Dog først til marts. Specialfabrikken kan ikke levere før, siger murerne i Aalborg Ø. Det er jo længe efter deadline, men Michael Adamsen sætter ikke hårdt mod hårdt.

- Vi vil ikke stille os på bagbenene, hvis bare mestrene er samarbejdsvillige, siger Michael Adamsen. Mesteren i Svend Thomsen, Christian Mortensen, hører til dem, der gerne vil samarbejde, understreger han.

Godt modtaget

I Aalborg Ø har murersjakket haft både alu- og komposittraller på prøve. Til sidste pegede pilen på komposit. De larmer ikke ligesom alu’en. Og de er knap så hårde ved knæene, argumenterer Morten Holst Kristensen, murer på 32 år.

- Firmaet prøver at gøre noget godt for arbejdsmiljøet. Hvis der er gode argumenter for det, siger Morten Holst. Eksempelvis har firmaet netop investeret i en smartmover efter at have haft den på prøve i fire dage gennem Bambus. Han er arbejdsmiljørepræsentant i firmaet – Lars Pedersen & Søn. Det har han været, så længe han kan huske. Så han er ikke én af de 21 arbejdsmiljørepræsentanter, der er valgt på de nordjyske pladser, efter at Michael Adamsen begyndte som arbejdsmiljøkonsulent for 3F. Men han kan stadig lære noget. Husk, at du skal have fuld løn som arbejdsmiljørepræsentant – også nu, hvor I skal arbejde på akkord, lyder ét af rådene fra Michael Adamsen denne dag i februar.

Murer Morten Holst Kristensen (nr. 3 fra venstre) er arbejdsmiljørepræsentant i Lars Pedersen & Søn. Han flankeres af murerarbejdsmand Svend Jensen, murer Jesper Elsøe samt lærlingene Gabi Atrach, Rasmus Kjær Jensen og Jean Kanyama (siddende). 

Murersjak i Aalborg Ø: Murer Morten Holst Kristensen (nr. 3 fra venstre) er arbejdsmiljørepræsentant i Lars Pedersen & Søn. Han flankeres af murerarbejdsmand Svend Jensen, murer Jesper Elsøe samt lærlingene Gabi Atrach, Rasmus Kjær Jensen og Jean Kanyama (siddende).

Krav på godt arbejdsmiljø

 - Det er i det hele taget blevet godt, siger Michael Adamsen om at være arbejdsmiljøkonsulent. Folkene på pladserne ringer til ham nu, hvor de er klar over, at han findes. Han fortæller dem, at de har krav på hjælpemidler. Han fortæller dem om vejledninger fra Arbejdstilsynet. Eller hjælper med opringning til selvsamme.

- Et bedre arbejdsmiljø er ikke noget, de får, bare fordi mester er flink, understreger han. Der er regler for den slags. Og love. Og nu også i en periode arbejdsmiljøkonsulenter fra 3F.

Menu