Hvis man vil forandre noget må man involvere sig

Hvis man vil forandre noget, så må man involvere sig Morten Rasmussen har i al den tid, han har været i murerfaget, kæmpet for at forbedre fagets løn- og arbejdsvilkår. Nu er han ny formand for Landsklubben for Murer-, Stenhugger- og Stukkatørsvende

Lige fra de første spæde skridt i murerbranchen, har landsklubbens nye formand Morten Rasmussen været fagligt aktiv. Han stammer fra Århus, men han kom i lære som murer i Aalborg i 1987, fordi hans kæreste skulle i gang med en uddannelse deroppe. Ikke længe efter flytningen bragte han sig selv ind på det faglige landkort i Aalborg:

- Jeg var med til at opstarte en lærlingeklub i Aalborg. Vi var en flok, der syntes, der skulle ske noget. Lærlingene var nok også generelt lidt mere aktive dengang, fortæller han. Han vendte tilbage til Århus, da han var blevet svend, og i 1994 blev han valgt som kasserer for den århusianske murerklub. I ’96 blev han ansvarlig for byens lærlinge ved at komme i det lokale uddannelsesudvalg – og der har han siddet lige siden. De seneste år har han endvidere været formand for murerklubben i Århus.

- Jeg blev fagligt aktiv, fordi jeg gerne ville være med til at forbedre murersvendenes løn- og arbejdsvilkår. Hvis man vil forandre noget, så må man involvere sig, siger Morten Rasmussen.

Læs også: Stå sammen og skab et bedre arbejdsliv

Landsklubben skal boostes

Morten Rasmussen er blevet formand for landsklubben efter en turbulent tid med store verbale sværdslag om den seneste overenskomst, som gravede dybe grøfter mellem ja- og nej-sigere. Det bliver hans opgave at samle murerne igen i kampen for et bedre arbejdsliv. Ét af midlerne bliver at genoplive de regionale murernetværk, som engang knyttede ansatte og politikere i fagforeningen tæt sammen med de praktiserende murere på byggepladserne.

- Her i region Midt- og Nordjylland har vi bibeholdt et lokalt murernetværk. Vi har bl.a. haft møde i januar. Regionale netværk kan bruges til at diskutere, hvad murerne på byggepladserne ønsker sig. Jeg kunne godt tænke mig, at landsklubben i højere grad bakker det op, at murersvende mødes i regioner rundt om i landet, anfører Morten Rasmussen.

Mørtel under neglene

Et netværk i Syddanmark kan være i støbeskeen. Morten Rasmussen skal i den nærmeste fremtid holde oplæg for murerne i Esbjerg, Aabenraa og Odense om, hvordan de kan etablere et netværk. Målet er en landsklub og i sidste ende en fagforening med rødder, der stikker dybt ned i det rigtige murerliv. Derfor har Morten Rasmussen også et ønske om, at der i landsklubbens udvalg sidder murersvende fra byggepladserne, som har frisk mørtel under neglene.

Den samme tankegang om at forstærke den faglige stemme i fagforeningen ligger også til grund for, at Morten Rasmussen ønsker at forandre strukturen i 3F.

- Murere og byggefolk er under pres i nogle af 3F’s afdelinger. Jeg ønsker en mere branchespecifik struktur. Det skal vi kigge på, og vi skal forberede et forslag, vi kan lægge frem på den næste 3F-kongres, bemærker han.

Menu