Kvaliteten skal være høj for at konkurrere internationalt

Ovnmuring: At bygge ovnmure i ordentlig kvalitet og at få produktionen af glas i gang igen hurtigst muligt er alfa og omega for Sorg Keramik, der i efteråret 2017 byggede glasovn i Holmegaard ved Næstved

November 2017: I Holmegaard ved Næstved er man i fuld gang med at bygge en kæmpestor glasovn. Her har den tyske entreprenør Sorgs portugisisk datterselskab Sorg Keramik skrevet under på, at firmaets omtrent 30 portugisiske ovnmurere skal arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår. Det har vakt glæde hos bl.a. Per Christiansen, faglig sekretær i Næstved, som havde forhandlingerne med firmaet.

- Det er så godt, at Sorg Keramik uden den store overtalelse accepterer at betale løn efter niveauet i det land, de skal udføre opgaven i, siger han.

Læs også: Faglig voldgift i ovnmurerbranchen

Den grønne ovn

Den multinationale glasproducent Ardagh besluttede i februar 2017, at de ønskede at fortsætte med at fremstille bl.a. ølflasker og marmeladeglas i Holmegaard. Dels fordi Ardagh sidder på 90 procent af glasmarkedet i Norden. Men også ud fra et stort ønske om at få en grønnere ovn med lavere CO2-udslip.

Forstand på ovne

Ardagh ønskede sig en effektiv, ren og holdbar ovn. Det får de nu. Med en investering på cirka 150 mio. kr. får firmaet en ovn på omkring 100 kvadratmeter med kapacitet til 340 tons flydende glasmasse. Til at bygge en ovn af den kaliber kræves, at man kan finde byggearbejdere, som har mere end gængs forstand på ovnbyggerier. Det har de rejsende byggearbejdere i Sorg Keramik; de laver ikke andet end store ovne. Det, de bl.a. kan foruden at mure ovne, er at time og planlægge deres arbejde ned til mindste detalje, så lukningen af produktionen bliver så kortvarig som muligt.

To mio. glas dagligt

Ardagh i Holmegaard spytter to mio. glasartikler ud hver dag. Hvert tredje minut er der en lastbil, der passerer hovedporten enten på vej ud eller ind. At fastholde den enorme leverance af glas til Arla, Royal Unibrew og mange andre aftagere er afgørende. Sorg har lovet at levere en færdigbygget ovn på 63 dage. Det er hurtigt og effektivt arbejde, der forkorter tiden fra den gamle ovn blev slukket til den nye tændes mest muligt. Den nye ovn skal kunne holde i 17 år og efter reparationer yderligere 6-7 år. Det er høj kvalitet.

Ubetydelige lønforskelle

I det perspektiv er spørgsmålet om nogle få dusiner ekstra lønkroner i timen på dansk jord en næsten usynlig plet på et meget stort landkort. Det vil være langt værre at løbe ind i utilfredse medarbejdere eller protesterende danske kolleger, end at betale den løn til medarbejderne, der sikrer, at tidsplanen bliver holdt og den høje kvalitet leveret.

Menu