Murer er et fag med fremtid i

Som selvstændig, kvalitetsbevidst murersvend, der kan arbejde sammen med andre, skal man nok klare sig i arbejdslivet. Den slags uddanner de på Aarhus Tech.

At kunne det klassiske murerfag på fingerspidserne. At kunne møde om morgenen, undgå mandags- og fredagssyge, kunne samarbejde og få noget fra hånden. Det er kompetencer som disse, som skal sikre, at mænd og kvinder med et svendebrev som murer også i fremtiden står i høj kurs i byggebranchen, siger uddannelseslederen på skolen for byggeri og metal på Aarhus Tech, Jan Hougaard Jensen.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man i uddannelsen holder fast i fagets dyder. Murerfaget skal nok eksistere om 1.000 år, var jeg lige ved at sige. Men det er vigtigt at holde fast i kvaliteterne hos en murersvend, så man får det, man forventer, når man hyrer en murer. Én, som kan lægge sten og fliser, og som ved, hvilke materialer, der går i spænd sammen. Én, som kan det grundlæggende håndværk. Alt andet kan man tage tillægsuddannelser i, om nødvendigt.

Stik, buer og gesimser

Derfor laver de stadig stik og buer, pudsede gesimser og murdekorationer på Aarhus Tech. Det giver et fagligt overskud, som vi i Danmark forventer, at håndværkere har.

- Derfor skal vi give dem det, erklærer Jan Hougaard Jensen. Men de fokuserer også på dannelse – for at understøtte de forventninger, mestrene møder de unge med:

- Vi ruster dem til at blive selvstændige, kvalitetsbevidste murersvende, der kan arbejde sammen med andre, siger Jan Hougaard Jensen. Det indebærer bl.a., at skolen ser strengt på fravær og taler med de unge om årsagerne til, at de bliver væk. Med såvel dannelse som faglig kunnen i bagagen skal de unge nok klare sig i arbejdslivet.

Søg bare ind

Unge med mod på tegl kan trygt søge ind, forklarer uddannelseslederen. Der mangler murere i øjeblikket. Man kan få en læreplads. Der er mulighed for at læse videre med faglig ballast. Lønnen er i orden.

Og selv om skolens uddannelsesudvalg godt har øjnet, at robotter kan være at finde ved mursnoren en dag, så bliver det ikke i den nærmeste fremtid. Hvis det sker, skal det være en murer, der holder robotten i kort snor. Vi vil selvfølgelig også tage nye teknikker og materialer med ind i undervisningen der, hvor det muligt, siger Jan Jensen.

Fliselægning fængede

Han er helt solgt til fliselægning, 18-årige Nichlas Kirkemann. Han gik på efterskole i Risskov ved Aarhus og var i den forbindelse i brobygning på Aarhus Tech. Han lagde fliser. I januar begyndte han på mureruddannelsen på Aarhus Tech.

- Det fangede mig bare helt vildt, siger han. Derfor har han lagt kursen fast efter at komme til at arbejde med fliser, når svendebrevet er hjemme. Kreativt arbejde. På akkord. Han har lavet opgaver med sin onkel, der også er murer med fliser på hjernen. Det at få indflydelse på, hvordan flisevæggene skal formes, når man kommer ud til kunden – det giver mening. Om tre år, når han er færdig, vil han arbejde i nogle år. Derefter vil han have eget firma. Og gerne selv tage lærlinge og afhjælpe murermanglen. Det er drømmen. Men nu skal han først ud og prøve kræfter med såvel fliser som sten i et firma. Det glæder Nichlas Kirkemann sig til.

 

Menu