På eget initiativ rejste Allan Halkjær Pedersen til Christiansborg, hvor han havde en aftale med bl.a. Rasmus Prehn, og hvor han fik en rundvisning og snak om at synliggøre og sætte fokus på ligestilling i samfundet for mennesker med ord-og talblindhed.
Allan tager ikke altid nej for et svar, så derfor holder han vores ansvarlige politikere oppe på, hvad de vil gøre ved problemet.
På specialskole
Allan har fra barnsben kæmpet med sit handicap. Som barn kom han på en specialskole, hvor han gik til 7. klasse. Da der ikke var noget tilbud til en ung mand som ham, kom han på den kommunale skole, hvor han skulle passe sin skolegang på lige fod med de andre elever. Det kunne han selvsagt ikke, da han hverken kunne læse eller skrive.
Allerede som 20-årig blev Allan tilkendt pension, da kommunen ikke mente, de havde nogle tilbud til ham.
Han havde, trods sin ordblindhed, erhvervet sig et kørekort, men først i andet forsøg blev teoriprøven tilrettelagt på en sådan måde, at han kunne gennemføre uden at skulle læse spørgsmålene op.
Allan har siden – trods sin pension - arbejdet forskellige steder. Han har faktisk et langt CV, som viser, at han har mange kompetencer, og ikke er bange for at ”smøge ærmerne op og få noget for hånden.”
Ordblinde bliver afskåret fra viden
I en snak over kaffen fortæller han, at han hele sit liv har været drevet af den følelse af, at han skulle oplyse og formidle om, hvor meget man som selvstændigt individ bliver afskåret fra viden, når man er ordblind. Han fortæller, at han sommetider føler sig nedgjort, fordi han ikke har adgang til nyheder på samme måde som andre, og ikke har mulighed for at agere på egen hånd.
Han fortæller om et eksempel:
”Jeg plejer at bestille ferie ved Roskilde til min kone og mig. Men stedet, vi plejer at overnatte på, har skiftet ejer, så nu kan jeg ikke længere bestille vores ferie via telefonen, fordi den skal bookes online, og betalingen skal foregå digitalt.
Jeg har hverken Dankort eller adgang til en computer, så den mulighed er jeg nu afskåret fra.”
Allan arbejder i dag på VIKA, hvor han samler paller, som bliver bestilt af lokale virksomheder i Hjørring Kommune. Et job han er glad for, selvom han ville ønske, han kunne tjene lidt flere penge på egen hånd.
Allan har været med til at skabe debat om at have et usynligt handicap og konsekvenserne heraf, og han stiller sig gerne til rådighed ift. at hjælpe andre eller få skabt nogle løsninger og finde muligheder i form af hjælpemidler og andet til såvel ham selv som andre i lignende situation.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.