Nyheder
Aktion mod social dumping 28 personer uden arbejdstilladelse anholdt på Femernprojektet Etableringen af Femern-forbindelsen mellem Rødby og Puttgarden er skæmmet af ny sag. Denne gang er entreprenører på det statslige milliardprojekt mistænkt for at have hyret russiske sømænd uden arbejdstilladelse.

Tirsdag morgen anholdt politiet ved en storstilet aktion 28 personer på Rødby Havn. Ifølge 3F er de anholdte russiske søfolk, der hjælper med at bygge en ny havn, som indgår i det statslige milliardbyggeri af Femern-forbindelsen.

– Anholdelserne må få alle alarmklokker til at ringe hos bygherren, Femern A/S, og dens ejer, den danske stat ved transportminister Benny Engelbrecht (S), siger Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT).

BAT er en faglig samarbejdsorganisation, der repræsenterer omkring 80.000 medlemmer ansat i bygge- og anlægssektoren. Organisationerne, heriblandt 3F, Dansk El-Forbund, Dansk Metal, og Blik- & Rørarbejderforbundet, mener, at tilstedeværelsen af illegal arbejdskraft på projektet peger på et behov for skærpet kontrol af konsortierne og deres brug af underentreprenører, som medbringer medarbejdere fra hele verden.

DET SKAL HAVE KONSEKVENSER

– I BAT-kartellet forventer vi, at ministeren og Femern A/S gør det helt klart for hovedentreprenøren, Femern Belt Contractors (FBC), som har hyret den russiske underentreprenør og de illegale arbejdstagere, at lignende tilfælde vil få tungtvejende konsekvenser for det videre samarbejde, understreger Gunde Odgaard.

BAT-organisationerne henviser til, at de flere gange har advaret om, at hverken arbejdsklausuler eller kontrolforanstaltningerne på Femern-forbindelsen er stærke og effektive nok.

I september måned sidste år stod lokale fagforeninger for en demonstration på Rødbyhavn på Lolland. Da havde arbejdet med etablering af forbindelsen, der forbinder Danmark med Tyskland, været i gang i omkring tre måneder, men uden overenskomst.

Fagforeningerne havde siden februar måned 2020 forsøgt at lande en overenskomstaftale med det hollandske konsortium FBC. Aftalen var forhandlet på plads og klar til at blive underskrevet sidst i maj måned, men FBC sprang fra i sidste øjeblik, angiveligt fordi fagforeningerne ikke ville imødekomme nogle ret vidtgående krav til afvigelse af arbejdstidsreglerne.

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt