Nyheder
FN´s generalsekretær: Beskat olie- og gasfirmaernes rekordprofitter og giv pengene til de fattige De fem største olieselskaber har scoret 364 milliarder kroner i profit de sidste tre måneder, mens verdens arbejdere og fattige lider under de stigende priser på energi og brændstof. Det har fået FN's generalsekretær på banen.

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrtende på de stigende energipriser.

Imens trues verdens fattigste og arbejderklassen af sult og faldende levestandard, fordi må bruge en større og større del af deres indkomst på stigende udgifter til diesel og benzin til transport og på opvarmning.

Nu opfordrer FN’s generalsekretær, António Guterres, til at verdens regeringer griber ind og omfordeler de mange milliarder fra olie- og gasselskabernes stigende profitter til verdens fattigste.

Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte disse overdrevne profitter og bruge pengene på at hjælpe de mest sårbare mennesker igennem denne hårde tid.

António Guterres, FN’s generalsekretær

– Det er amoralsk, at olie- og gasvirksomheder laver rekordprofitter på energikrisen, på bekostning af fattige og med store konsekvenser for klimaet, siger FN’s generalsekretær, António Guterres.

Han fortsætter: 
– Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte disse overdrevne profitter og bruge pengene på at hjælpe de mest sårbare mennesker igennem denne hårde tid. Overalt mærker husstande presset fra de stigende priser på fødevarer, transport og energi, der bliver drevet op af klimakrise og krig.

Udover at beskatte olie- og gasselskabernes ekstreme profitter bør verdens regeringer sætte fart på den grønne omstilling, der kan sikre at billigere og mere klimavenlige energiformer udfaser olie og gas, opfordrer FN’s generalsekretær.

Rekordoverskud 
Udmeldingen fra FN’s generalsekretær kommer efter at priserne på benzin og gas de seneste måneder er eksploderet.

Til gengæld er der fest hos oliegiganter som BP, Shell, Exxon-Mobil, Total og Chevron, der netop her fremlagt deres overskud for årets andet kvartal (april, maj og juni).

De fem store vestlige olie- og gasselskaber havde til sammen et overskud i andet kvartal på 364 milliarder kroner.

Ifølge Financial Times høstede Chevrons og Exxon-Mobils overskud i andet kvartal på henholdsvis 85 milliarder kroner og 130 milliarder kroner.

Britiske BP har tredoblet sit overskud til næsten 67 milliarder kroner

Ifølge finansmediet Bloomberg har olieselskaberne udsigt til at score endnu større profitter end i 2008, hvor prisen på en tønde olie satte rekord på 147 dollar.

 

 

 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt