Nyheder
Ny Tid tema: Kender du grænsen – sjov eller mobning! TEMA OM CHIKANE OG MOBNING
Hvor går grænsen mellem en sjov vittighed, en uskyldig flirt og mobning og chikane? Læs historierne, bliv klogere og vær med til at stoppe chikane og mobning - for din kollegas skyld, for arbejdsmiljøets skyld og for din egen skyld.

Søfart og seksuel chikane

Ifølge undersøgelsen ”Seksuelle krænkelser mod kvinder i den danske handelsflåde” af Uli Heyden & Lisbeth Anna Skræ, (Danmarks Tekniske Universitet 2015) havde 37 procent af kvindelige søfarende oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen i løbet af et år - fra sjofle vittigheder til seksuel tvang. Hele 78 procent af de kvindelige søfarende var blevet krænket i løbet af deres maritime karriere.

Hvad siger lovgivningen om seksuel chikane

Lovgivningen om seksuel chikane blev senest skærpet i 2019 og beløbet ved eventuel erstatning blev hævet med en tredjedel.

Ligebehandlingsloven og ligestillingsloven definerer seksuel chikane som ”… Enhver form for uønsket verbal, ikke verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”

Uskyldig flirt eller chikane?


Hvad der er chikane eller en uskyldig flirt bliver opfattet forskelligt fra menneske til menneske. Det er altid offeret, som vurderer om en seksuel tilnærmelse er ønsket eller uønsket.

Det er aldrig personen, som kommer med en seksuel tilnærmelse, der kan definere om den er uskyldig eller ej.

På mange arbejdspladser forklarer man sig med en særlig omgangsform og humor. Hvis man ikke kan klare mosten, må man finde et andet sted at arbejde. Men ifølge ny lovgivning kan en anklaget for seksuel chikane ikke undskylde sig med en særlig humor eller omgangstone på arbejdspladsen.
Ny Tid 1 - 2021 i PDF format. Ny Tid 1 2021 7,21 MB PDF Hent dokument

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt