Nyheder
Historisk mulighed for at styrke dagpengesystemet Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet. Den skal gribes.

En meget kedelig rekord blev sat
For nylig blev der sat en forudsigelig og meget kedelig rekord. På trods af højkonjunktur og en relativt lav ledighed har der nemlig aldrig har været flere danskere på private lønforsikringer. Over 400.000 har nu valgt en tillægsforsikring. Rekorden var desværre forudsigelig efter årtiers stramninger af regler og udhuling af dagpengene. Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90’erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere. Hver måned!

Skaber et A- og B-hold på arbejdsmarkedet
Udviklingen understreger et akut behov for, at Folketinget i forhandlingerne om regeringens udspil Danmark kan Mere, forbedrer trygheden på det danske arbejdsmarked og styrker dagpengesystemet. For vi er ved at få et A- og B-hold på arbejdsmarkedet. Et A-hold med lav ledighedsrisiko, lang uddannelse, lange opsigelsesvarsler og billig lønsikring. Mens B-holdet har kortere uddannelse, relativt højere ledighedsrisiko og dyr lønsikring - hvis de overhovedet kan få den.

Det er ikke alene urimeligt. Det er også dybt skadeligt for fleksibiliteten og dynamikken på det danske arbejdsmarked. Det er relativt let at hyre og fyre medarbejdere i Danmark, fordi dagpenge til gengæld skal sikre trygheden for lønmodtagerne i en ufrivillig ledighedsperiode. Dermed risikerer fortsat udhuling af dagpengene at skade ikke blot de ramte lønmodtagere, men også de danske virksomheders konkurrenceevne og herigennem beskæftigelsen og den danske økonomi.

Der er behov for et styrket dagpengesystem
Derfor har vi behov for at styrke dagpengesystemet. 3F opfordrer til ændringer, som 1) øger dagpengedækningen, 2) fjerner urimelige regler, der laver benspænd for korttidsbeskæftigelse, 3) øger kompetenceudviklingen ved at gøre uddannelsestillægget på 110 pct. af dagpengene permanent og 4) øger tilslutningen til dagpengesystemet ved at knytte et skattefradrag for privat lønforsikring til medlemskab af en a-kasse.

3F bakker derfor også op om regeringens udspil om en hævelse af dagpengene i de første tre måneder af ledighed. Det skal dog sikres, at dette tillæg ikke diskriminerer timelønnede, der ofte har mere usikre ansættelsesvilkår med hjemsendelser pga. materialemangel, vejrlig osv.

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet. Den skal gribes.

3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.

3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.

· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle · 

· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk · 
Danmarks Stærkeste Fagforening 
Din fremtid - Vores opgave


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt