Arbejdsliv Plus
Det er tid til årsopgørelsen: Her er de fradrag, du ikke må overse Når du skal tjekke årsopgørelsen for 2022, er det vigtigt, du sikrer dig, at du får registreret dine fradrag. Her kan nemlig være mange penge at finde.

Så er det blevet den tid på året, hvor danskerne sidder i kø for at se, om de skal have penge tilbage i skat.

For senest mandag 13. marts har Skat årsopgørelserne klar. Men det er ikke kun mulighed for se, om Skat skylder dig penge. Det er også din mulighed for at sikre dig, at du har registreret din indkomst og dine fradrag korrekt.

Mange fradrag bliver registreret automatisk, for eksempel fradrag for medlemskab af fagforening og a-kasse.

Men ifølge Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer er der især fire fradrag, medlemmer af 3F skal være opmærksom på.

Find din årsopgørelse fra Skat her
Hold øje med disse fradrag

Mange fradrag bliver registreret automatisk, for eksempel fradrag for medlemskab af fagforening og a-kasse.

Men ifølge Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer er det især disse fradrag, medlemmer af 3F skal være opmærksom på:

Befordringsfradraget har også det mere mundrette navn kørselsfradraget.

Det betyder, at du hvis du har mere end 12 kilometer på arbejde hver vej, får du et skattefradrag. Så har du længere end i alt 24 kilometers transport til og fra arbejde, får du et fradrag.

Du skal dog være opmærksom på, hvor ofte du har kørt turen på arbejde, da du naturligvis kun får et fradrag for de dage, du har været på arbejde.

Når du tjekker din årsopgørelse og taster, hvor og hvor ofte du har været på arbejde, regner Skat automatisk, hvor langt du har til arbejde, og om du skal have et fradrag.

Læs mere om kørselsfradrag på Skats hjemmeside

Det er egentlig to forskellige fradrag, selvom man nemt kan forveksle dem.

Håndværkerfradraget har eksisteret i mange år og dækker håndværkeres arbejdstid for en række opgaver som energiforbedringer og andre grønne løsninger.

Håndværkerfradraget udløb 1. april 2022. Derfor skal arbejdet være foretaget inden da, og regningen skal senest være betalt 31. maj 2022. Du skal være opmærksom på, at det kun er arbejdslønnen, der er fradragsberettiget. Derfor skal du finde fakturaen og indtaste arbejdslønnen i din årsopgørelse.

Servicefradraget gælder services som vinduesvask og rengøring.

For begge fradrag gælder det, at der er en maksimal sats pr. person. Er man en husstand på to, kan man altså potentielt få et dobbelt så stort fradrag.

Læs mere om håndværkerfradraget her
Læs mere om servicefradraget her

Det er muligt at få et rentefradrag på en lang række lån.

Banker og realkreditinstitutter indberetter lån for dig. Men på grund af de store rentestigninger, der har været i år, kan det være en god ide at tjekke, at det er opdateret i din forskudsopgørelse for 2023.

Læs mere om rentefradrag her
Se og ret din forskudsopgørelse for 2023 her
Betal med det samme

Skylder du penge til Skat, er det en god idé at betale så hurtigt som muligt. For Skat lægger nemlig renter på hver dag. Så hvis du har pengene på din konto, er det bare med at få betalt.

Har du ikke penge nok på din konto til at betale, kan din skattegæld blive betalt som en del af skatten for 2023. Medmindre du skylder et meget højt beløb.

Og når du alligevel er logget ind på Skat.dk, kan du med fordel tjekke, at din forskudsopgørelse for 2023 passer. Dette er især vigtigt, hvis du skylder penge til Skat. For du sparer renteudgifterne ved at undgå at skylde.

Skat har desuden lavet en fradragsberegner, der kan vise, om du er berettiget til andre fradrag.

Kilde: Brian Friis Helmer, privatøkonom, Arbejdernes Landsbank

Find Skats fradragsberegner her


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt