Arbejdsliv Plus
Skylder du penge til banken? Vær opmærksom på, om banken må tage din indtægt Selvom du skylder din bank penge, må de ikke tage en hvilken som helst indtægt. Det gælder for eksempel ydelser som dagpenge og boligstøtte.

Selvom man har overtræk på sin konto, så må bankerne ikke nødvendigvis tage en del af ens indtægt.

Der er nemlig regler i retsplejeloven, der beskytter personer med små økonomier. Loven siger, at enhver skal have mulighed for at opretholde "en beskeden levefod".
Det er det såkaldte trangsbeneficium, hvilket i praksis betyder, at man skal have mulighed for at betale udgifter som husleje og mad.

Det betyder, at selvom man har gæld til sit pengeinstitut, så må pengeinstituttet ikke nødvendigvis tage ens indtægt til at dække underskuddet.

Men nogle banker forsøger at dække overtræk ved at snuppe fra ydelser som dagpenge og boligstøtte. Det fortæller advokatfuldmægtig Michael Roth fra Ret&Råd Advokater.
- Vi ser desværre en gang i mellem, at pengeinstitutterne har besvær med at håndtere de regler i retsplejeloven, der beskytter kunder, siger Michael Roth, der er specialiseret i gældsrådgivning.

Flyt NemKonto til anden bank

For eksempel oplever Michael Roth sommetider, at banker inddrager kunders ydelser, hvis de flytter deres NemKonto til en anden bank. Det råder han dem sommetider til, hvis de har bundløs gæld i deres nuværende pengeinstitut.

- Hvis der sker et overlap, sådan at dagpenge eller andre ydelser kommer til den gamle bank, så ser vi jævnligt, at de bruger pengene til at afdrage på gælden. Men det kan de ikke gøre, selvom kunden er skiftet til en anden bank. Kunden skal stadig have mulighed for at dække sine almindelige leveomkostninger, siger Michael Roth.

Michael Roth råder nogle kunder til at skifte bank, så deres gæld isoleres i den gamle bank. Derefter kan kunden sammen med en gældsrådgiver vurdere, om der kan skabes en afdragsordning med kundens tidligere bank.

Han siger, at sagerne tit bliver løst, når han tager fat i pengeinstituttet. Men problemet opstår, fordi mange ikke er opmærksomme på, at der er regler, der beskytter personer i gæld.

Banken må heller ikke røre en lille løn

De fleste er meget autoritetstro over for deres bank. Derfor regner mange med, at banken har ret til at tage pengene, hvis den gør det.

Ifølge regler i konkursloven skal en enlig uden børn efter faste udgifter som husleje have cirka 7000 kroner til for eksempel mad, tøj og andre fornødenheder. Men nogle gange ser man, at en bank når frem til, at man kan leve for markant mindre.

- Folk risikerer ikke at gå fra hus og hjem, det er banken ikke interesseret i. Men jeg oplever, at personer med gæld til eget pengeinstitut sidder unødigt stramt i det, siger Michael Roth.

Der er ingen faste regler om, fra hvilke indtægter banken må tage, ligesom reglerne ikke kun gælder banker. Men dagpenge og boligstøtte er blandt de ydelser, banker ofte bør undlade at tage fra.

Får man en beskeden løn, kan den også være beskyttet af reglerne. Det centrale er, at man skal have penge nok til at kunne betale de nødvendige regninger og almindelige leveomkostninger for den næste måned.

- Det samme gælder, hvis man skylder penge til en anden end banken og bliver sendt i fogedretten. Så må der ikke tages flere midler fra folk, end at de har penge nok til den næste måneds udgifter, siger Michael Roth.



Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt