Arbejdsliv Plus
Åbn fjernvarmen langsomt og spar penge Du kan spare penge på at åbne din fremløbstemperatur i etaper, hvis du har et ældre fjernvarmeanlæg.

Bladene falder af træerne og jakkerne kommer på. Efteråret gør sit indtog, hvilket også betyder, at mange af os begynder at åbne for varmen i hjemmet.

Men hvis du sørger for at åbne for fjernvarmen langsomt, kan du spare penge. Faktisk har Bolius beregnet, at en gennemsnitlig husstand kan spare 1000 kroner om året uden at have et koldere hjem.
Ældre anlæg styres manuelt For hvis du har et ældre fjernvarmeanlæg, hvor du selv kontrollere temperaturen med en termostat, skal du nemlig ikke bare åbne helt op. I stedet er det bedre at starte med en lavere fremløbstemperatur, som du så hæver, når det bliver koldere.

Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber ind i dine radiatorer. Hvis den er meget varm, vil vandet bare løbe hurtigt igennem radiatoren og ud igen. Det er spild af både penge og energi.
Faktaboks:

Åbn i etaper:

  • I starten af fyringssæsonen i september eller oktober, bør du starte på en temperatur på 35-40 grader.
  • Når det bliver koldere i oktober eller november kan du skrue 5-7 grader op.
  • Når vinteren og frosten sætter ind senere på året, kan du skrue yderligere 5-7 grader op.
  • Sådan burde du ende på mellem 45-55 grader, eller det der svarer til ca. to tredjedele af fuld styrke.
  • Hvis der kommer meget kolde perioder, kan du skrue yderligere op, hvis du har svært ved at varme huset op. Men husk at skrue ned igen, når der ikke længere er nødvendigt.

Har du glemt at sommerlukke dit fjernvarmeanlæg, er det bare med at få skruet temperaturen ned.

Hvordan finder jeg termostaten? Ældre fjernvarmeanlæg har typisk 2 termostater. Det ene styrer temperaturen i varmtvandsbeholderen, den anden styrer temperaturen til radiatorerne. I denne forbindelse er det den sidste, du skal have fat i.

Termostaten ligner en helt almindelig termostat til en radiator og sidder, hvor dit vand opvarmes af fjernvarmen og kommer ud som varmt vand.

Vær ikke bange for at gå i gang. Hvis du drejer den forkerte termostat, er det kun temperaturen på dit varme vand i varmtvandsbeholderen, der ændres, og den kan du bare dreje tilbage igen.

På nyere fjernvarmeanlæg regulerer du ofte temperaturen på et display, der sidder på anlægget.
Er du i tvivl, kan en VVS’er være investeringen værd Mange nyere fjernvarmeanlæg kan selv regulere varmen, alt efter hvilken temperatur der er udenfor. Så med et nyt anlæg behøver du ikke gøre noget, udover måske lige at slå anlægget væk fra ”Sommerluk”, som er en funktion på mange nyere anlæg.

Hvis du er i tvivl om, hvilket anlæg du har, eller hvad du bør gøre, kan et besøg fra en VVS’er være en god investering.

De fleste VVS’ere vil gerne bruge lidt tid på at gennemgå dit anlæg. Så kan de rådgive dig om, hvordan lige præcis dit anlæg fungerer, og hvad du selv bør gøre.
Det kan ofte tjene sig ind igen på en billigere varmeregning.
Faktaboks:

Stil ikke radiatoren over tre
De fleste radiatorer er lavet sådan, at hvis termostaten står på tre, er der cirka 21 grader i hjemmet.
Så hvis du til vinter ikke kan holde hjemmet varmt, når termostaterne står på tre, kan du se på, om der skal skrues op for fremløbstemperaturen.

Kilde: Tue Patursson ekspert ved Videncentret Bolius i byggeteknik og energi, og hofor.dk.Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt