Nyheder
Gulvfirma tilbageholder betaling, indtil underleverandør betaler de ansatte deres løn Undergulvsfirmaet Areo tilbageholder over en halv million i et forsøg på at presse underleverandør til at betale sine ansatte den overenskomstmæssige løn. 3F kalder sagen ekstraordinær

Det er sjældent, at en arbejdsgiver opfordrer sine ansatte til at blive medlem af 3F. Det er endnu mere sjældent, at en arbejdsgiver tilbageholder en betaling til en underleverandør af den ene grund, at underleverandøren skylder de ansatte en halv måneds løn. Men sådan er virkeligheden for Areo Undergulve i Gjern.

Her har afdelingschef Henrik Henriksen tilbageholdt 600.000 kroner, som Areo skylder underleverandøren Vintema Aps.

”Samarbejdet med rekrutteringsfirmaet Vintema gik egentligt fint indtil sommerferien i år. Så skiftede de pludselig kontonummer fra Jyske Bank til en litauisk bank, og så fornemmede jeg, at der var noget i gære,” fortæller Henrik Henriksen, der nu sidder med en stævning på et civilt søgsmål og en dårlig sag.

Han følte sig indtil da tryg ved Vintema, som er et dansk selskab, der er medlem af dansk byggeri, og dermed skal følge dansk overenskomst og regler. Ejerne er litauere.

”Jeg beder om dokumentation for, at de danske regler er overholdt, for vi garanterer overfor vores kunder, at der ikke foregår social dumping i de opgaver, vi løser. Der er kædeansvar, og vi kan miste kontrakten, hvis vi ikke overholder det. Men jeg kan ikke få dokumentation for noget som helst,” fortæller afdelingschefen.

 

Medlemskab af 3F

Så foreslår ejeren Zydrunas Andruska, at gulvmedarbejderne bliver ansat i Vintema til absolut mindsteløn, og resten af lønnen bliver betalt fra en litauisk virksomhed.  

”Det afviser jeg, for det er jo et forsøg på at undgå de danske regler og i øvrigt at snyde i skat. Så jeg ansætter de to gutter, og opfordrer dem til at blive medlem af 3F, så der er nogen, der tager deres sag,” forklarer Henrik Henriksen, som finder ud af, at ingen af litauerne nogensinde har været ansat i Vintema, og at de aldrig har fået en eneste lønseddel.

Desuden skylder Zydrunas Andruska to af dem en halv måneds løn hver.

”De mennesker forlader deres familier i Litauen for at komme herop og arbejde, og jeg kan ikke drive min virksomhed, hvis det ikke var for polakker og litauer. Ingen danskere vil have det job. De skal behandles ordentlig og have den løn og de forhold, de har krav på ifølge dansk overenskomst,” fastslår Henrik Henriksen.

Han får sin direktør til at tilbageholde 600.000 kroner, som skulle have været betalt for opgaven og opfordrer Vintema til at betale løn til de to medarbejdere, der hver har en halv måned til gode.

”Jeg har lovet de drenge, at hvis han ikke betaler dét, han skylder, så betaler jeg og modregner i det, vi skylder,” siger afdelingschefen.

 

Vender det blinde øje til

Hos 3F Bjerringbro-Silkeborg betegner Jørn Wulff sagen om arbejdsgiveren, der presser en underleverandør for de ansatte skyld for ekstraordinær.

”Det er mere reglen end undtagelsen, at firmaer i bygge- og anlægsbranchen vender det blinde øje til, når østeuropæere arbejder hos underleverandører til en ussel løn uden hverken pension eller ret til sygedage. Branchen er presset af løndumping, og det er helt exceptionelt, at en arbejdsgiver siger nej til at lave den slags fusk,” siger faglig medarbejder Jørn Wulff.

Han er nu i gang med at hjælpe de to nye medlemmer med at få den løn, de har krav på.

 

Støtter den den danske model

Ejer af Vintema Aps, Zydrunas Andruska, skriver i en skriftlig kommentar, at Henrik Henriksen ikke har fortalt hele sandheden, og at Areo ikke har villet betale dét, de skylder.

”Jeg er ikke forpligtet til at give oplysninger om mine medarbejdere til Areo. Det ønsker jeg naturligvis ikke, fordi Areo stjal tre af mine ansatte,” forklarer han og understreger, at han har betalt den sidste del af lønnen, så han intet skylder.

”Alle vores medarbejdere er på danske ansættelseskontrakter og på danske overenskomster, og jeg er medlem af Dansk Byggeri. Jeg støtter aktivt op om den danske model og er glad for det velorganiserede arbejdsmarked i Danmark,” fastslår han.

Areo Undergulve har stadig nogle dage til at svare på, om de vil trækkes i retten eller betale beløbet, de skylder til underleverandøren.

 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt