Nyheder
Din fagforening er solidarisk i Sri Lanka 3F Midtjylland, 3F Randers og 3F Bjerringbro-Silkeborg har netop haft en repræsentant for Fælles Solidaritetsgruppe i Sri Lanka for at snakke fagforening.

Knud Østergaard har lige forladt Sri Lanka, der er i kæmpe økonomisk krise og på kanten af statsbankerot. Der er vilde prisstigninger på fødevarer, medicin, olie, gas og benzin. Og knaphed på de samme varer. Over alt i byen er der meget lange køer ved tankstationerne. Alle er uden strøm otte til ti timer hver dag. Med til billedet hører demonstrationer, et par dages udgangsforbud og et militær, der er klar til at gribe ind.

En aften er han til møde i fagforeningen FTZ's lokalkontor, som ligger tæt på en af de store frihandelszoner, hvor mange af tillidsrepræsentanters firmaer ligger. 25 tillidsrepræsentanter mødes med Anton Marcus, som er formand. Han vil høre, hvordan stemningen er ude på fabrikkerne. Og hvad tillidsrepræsentanterne vil foreslå.

Diskussionen bølger frem og tilbage. Stort set alle deltager.
"Skal vi hjælpe vore medlemmer med fødevarepakker som under Corona? spørger én.
"Hvis vi kræver mere i løn, skal vi så ikke forlange det udbetalt i madvarer eller gas? De ting bliver dyrere fra dag til dag," siger en anden.

"Mange af kollegaerne på min arbejdsplads har nu ikke råd til tre måltider om dagen. Hvordan hjælper vi dem,” spørger en ældre tillidsmand fra en stor tekstilfabrik i hovedstaden Colombo. "Under Corona-krisen har arbejdsgiverne tvunget os til overarbejde og til at nå den sædvanlige produktion, selv om vi har været færre på grund af smitte og isolering. De har masser af penge. Skal vi ikke rejse lønkrav nu?" lyder det fra en ung tillidskvinde.

Efter en halv times møde går strømmen, så lamperne går ud, og vifterne går i stå. Men debatten fortsætter.  

"Vi skal ikke bare på gaden, selv om vi er vrede. Nogle af mine kolleger har deltaget i demonstrationerne mod regeringen," siger en tillidskvinde og fortsætter:
"De blev mødt med tåregas. Men hvis vi skal på gaden, skal vi vide hvilke krav, vi skal stille".

Efter godt en time er strømmen pludselig tilbage. Uden for er det helt mørkt.

"Jeg tror hverken på regeringen eller oppositionen. Politikerne har altid været bedst til at sørge for sig selv og deres familier," slutter en tillidskvinde diskussionen af.

Formand Anton Marcus fortæller bagefter, at lige nu og her er FTZ ikke klar til at gå på gaden eller strejke.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt