Nyheder
Klima: 100 mio. kr. til grøn efteruddannelse og opkvalificering Lærlingeuddannelser og efteruddannelser skal være med til at fremme den grønne dagsorden og de danske klimamål

Regeringen har sammen med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsat 100 mio. kr årligt de næste fire år til opkvalificering og efteruddannelse indenfor klimatilpasning og grøn omstilling. Puljen er rettet specifikt mod erhvervsuddannelserne.

Partierne bag aftalen vil samtidig udstyre de tekniske skolers formålsparagraf med en tilføjelse om bæredygtighed og grøn omstilling.

Der er ligeledes et ønske om at opsamle og dele viden og kompetencer. Derfor bliver der givet seks mio. kroner til ni udvalgte En af disse er Next (tidl. Københavns Tekniske Skole).

- Lige hvad vi mangler!
Brian Westermann er formand i det Lokale Uddannelses Udvalg for tømrerfaget og medlem af bestyrelsen for Next, og han kan næsten ikke få armene ned.

- Det her er superstærkt og megafedt. Det her er præcis, hvad vi har brug for på vores skole. Vi vil gerne vil gøre en ekstraordinær indsats, men det kræver nogle ekstraordinære midler, og de er så lige her, siger han.

- I forhold til klima og bæredygtighed er det nødvendigt at bygge på en anden måde, og byggematerialerne skal også frembringes på en anden måde. Det kræver så, at vi som skole, frembringer nogle nye svende.

- Men det kræver omstilling, opkvalificering af lærerne, nye undervisningsmaterialer og meget mere. Så puljen kommer på det helt rigtige tidspunkt, siger han.

Særtilskud på 36 mio. kr.
Aftalen betyder også, at der bliver ydet et særtilskud på 36 mio. kr. til at understøtte stærke grønne erhvervs- og efteruddannelses- og opkvalificeringstilbud til både ledige og beskæftigede.

Tilskuddet vil blive udmøntet med udgangspunkt i årselevsaktiviteten i 2020 på erhvervsuddannelserne og arbejdsmarkedsuddannelserne.

Også her er Brian Westermann begejstret.

- Det er bare noget af det bedste, der er sket på vores område og det er helt i overensstemmelse med den klimadagsorden, som Snedker-Tømrerens Brancheklub i BJMF arbejder med, siger han.

Han er også godt tilfreds med at særtilskuddet kan bruges på efteruddannelse af svende - både ledige og beskæftigede.

Samtidig er der udsigt til, at Next får en stor andel af særtilskuddet, fordi det vil blive fordelt efter hvor mange elever skolen havde sidste år, og her ligger Next helt i top, vurderer Brian Westermann.

To mio. kr. til træfagene
Aftalepartierne ønsker at understøtte de faglige udvalgs arbejde med at kortlægge og fremtidssikre erhvervsuddannelserne i forhold til den grønne omstilling og bæredygtighed.

De faglige udvalg skal undersøge hvilke specifikke behov og udfordringer netop deres uddannelsers har i den forbindelse. Derfor vil de største uddannelser - målt på tilgang indenfor de sidste tre år - indenfor en række håndværks- og tekniske fag få to mio. kr.

Blandt disse er det faglige udvalg for træfagenes byggeuddannelser.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt