Nyheder
Børn og håndværkere udsat for asbeststøv Nedriverfirma tog selv asbestprøver, der alle var negative, indtil et uvildigt firma kom på sagen og afslørede asbest på både byggeplads og nærliggende udflytterlegeplads.

Siden maj har et tømrersjak gået i asbeststøv i forbindelse med en tagrenovering af EnergiCenter Voldparken i Brønshøj. Og klos op af byggepladsen ligger en udflytter legeplads, der benyttes af en række institutioner i Københavns Kommune.

Det er hovedentreprenør BNP-Byg, der står for renoveringen, mens nedriverfirmaet Bergmann Gruppen er blevet hyret til bl.a. at fjerne taget. På grund af mistanke om asbest blev nedriverfirmaet bedt om at tage asbestprøver har afleveret 24 rene prøver, oplyser TV2/Lorry.

Men tømrersjakket var usikre på om prøverne var rigtige og kontaktede fagforeningens miljøsekretær, Christian K. Sørensen, som på baggrund af videoer og billeder fra byggepladsen ikke var i tvivl om, at asbestnedrivningen blev håndteret helt forkert.

Sjusk eller fusk
Tømrersjakket bad derfor BNP Byg om at få et uvildigt firma til at tage prøver, og resultatet af dette viste, at i fem ud af seks prøver blev der fundet asbest. Det betyder, at Bergmann-gruppen enten har sjusket eller fusket med asbestprøverne.

Det er ikke første gang, at et tømrersjak er blevet præsenteret for rene asbestprøver, som viste sig at være urigtige.

- Vi ser igen og igen at de steder hvor nedrivningsfirmaet eller saneringsfirmaet tager prøver på deres eget arbejder, viser det sig at det er rene prøver. Hvis der så kommer et eksternt firma og tager prøver, så er der alligevel asbest, siger Helga Mathiassen, næstformand i Snedker-Tømrernes Brancheklub.

Har Københavns Kommune også sjusket eller fusket?
Da det blev klart, at der var asbest på byggepladsen, ringede alarmklokkerne i forhold til den nærliggende udflytter-legeplads, som bruges af en række institutionerne i Københavns Kommune.

På trods af, at Københavns Kommune skriftligt har garanteret forældrene, at der dels ikke var grund til bekymring ved at have byggepladsen til nabo, dels at kommunen selv løbende tage asbestprøver, blev der torsdag fundet asbest på legepladsen.

Det er Københavns Ejendomme og Indkøb, der er bygherrer på EnergiCenter Voldparken, men direktøren Rasmus Vanggaard Knudsen kunne umiddelbart efter asbestfundet på legepladsen ikke overfor TV2/Lorry redegøre for hvem og hvornår, der har været taget asbestprøver på legepladsen.

Sagen bliver nu rejst politisk af Enhedslisten på det førstkommende møde i Økonomiudvalget.

Læs mere om hvor der typisk findes asbest i forbindelse med renovering


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt