Nyheder
Tillidsdagsorden II Borgmester vil have kulturændring Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod ønsker at styre med mere tillid og inddragelse, men erkender, at det lader vente på sig.

Tekst: Anne Mette Omø Carlsen, BJMF

Når de ansatte, der tømmer skraldespandene, fejer gaderne eller ordner byens kirkegårde føler sig overvåget og registreret uden grund, så er det ikke redskaber, som Teknik- og Miljøborgmester, Line Barfod (Ø) har opfundet og ønsker i sin forvaltning.

- Vi skal have en måde at styre på med langt mere tillid, og ikke bruge tid på unødvendige registreringer, er den klare melding fra Line Barfod. Hun påpeger, at vejen tager tid, da ledelsesformen New public management har styret den offentlige sektor i mange år.

New public management er benyttet af de offentlige forvaltninger siden 1980-erne med det formål at effektivisere. Effektiviseringen skal ske gennem udlicitering, privatisering og fri konkurrence mellem udbydere af offentlige tjenester. Kontrollen bygger blandt andet på kontraktstyring og evaluering.

Helt tilbage i 2013 besluttede Københavns Kommune et øget fokus på ledelse og skriver selv, at: Københavns Kommune vil begrænse bureaukratiet og arbejde for at etablere en kultur, der er baseret på tillid og ansvar til alle ansatte. Alligevel oplever specialarbejderne mistillid og for meget kontrol i deres dagligdag.

Ændring trækker ud
Det er lykkedes andre forvaltninger at vende udvikling og sætte tillid på dagsordenen. Blandt andet lykkedes det i Sundhed-og Omsorgsforvaltningen, at få social- og sundhedshjælpernes registreringer på den politiske dagsorden, og det førte til ændringer og mindre kontrol, men det lader til at tage tid i Teknik- og Miljøforvaltningen.

I marts måned nedlagte specialarbejderne i Grå Renhold arbejdet, og kollegerne i Grøn Drift Nord rettede i sympati en henvendelse til borgmesteren. De har bekymringer omkring bl.a. registreringer, udliciteringer og personalemangel.

- Vi har ikke samme fokus i befolkningen, som social og sundhedshjælperne og derfor er debatten svær at rejse. Men jeg kan sige, at der ikke er privatiseringer og effektiviseringer på vej. Vi arbejder på at tage medarbejderne mere med ind, men det kræver en kulturændring i forvaltningen, siger Line Barfod. Hun opfordrer derfor mange flere til at blande sig i den offentlige debat, også medarbejderne i Teknik- og Miljøforvaltningen.

På spørgsmålet om de mange registreringer og kontrol, siger Line Barfod at der er for mange led ned gennem forvaltningen, hvilket gør at der går for lang tid fra medarbejderne konstaterer noget, der ikke fungere til det kommer op til rette led.

Specialarbejderne løber stærkt
Det er ikke kun registreringer og kontrol, der generer specialarbejderne i deres hverdag, men også, at de mangler kollegaer. Der er for mange opgaver og for få ansatte.

Line Barfod påpeger, at det handler om hvor meget der er politisk flertal for at ændre.

- Inden for andre områder er der demografiregulering på opgaverne, det betyder at der tildeles penge efter hvor mange borgere, der er. Så når byen vokser, så vokser udgifterne til renhold af gader selvfølgelig også, men det bliver vi ikke kompenseret for, fortæller Line Barfod.

Socialt ansvar
For at få flere hænder i fremtiden, fortæller hun, at hun ønsker, at området skal tage et socialt ansvar, og derfor arbejder med en række nye ordninger for at tiltrække unge og samtidig hjælpe nogen, der har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Vi har fokus på fritidsjobbere, på dem der ikke får en uddannelse og på voksenlærlinge, siger Line Barfod.

Borgmesteren vil ud
Line Barfod fortæller, at hun for kort tid siden havde et møde med alle tillidsrepræsentanter for specialarbejderne.

- Jeg vil rigtig gerne inviteres ud, jeg vil meget gerne i tættere dialog med medarbejderne, siger Line Barfod. Hun påpeger også, at hun er åben overfor forslag og ideer.

Læs også interview med Rasmus Bredde, specialarbejder og formand for Servicegruppen i BJMF

Artiklen er blevet bragt i Fagligt Fokus nr. 4/2022 - læs hele bladet (pdf)

Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt