Nyheder
Lønforhandling. Det er vigtig at lære den danske arbejdskultur Bygningsarbejdere på tværs af fag mødtes i efteråret til en-dags kursus i lokale lønforhandlinger.

Tekst: Anne Mette Omø Carlsen ∙ Foto: Søren D. Andersen

Fagforeningen vil gerne vænne medlemmerne til, at de hvert år får gennemført en lokal lønforhandling, og kurserne skal være med til at mødes på tværs af fag og sprog for at og udveksle gode ideer og lære noget om basal forhandlingsteknik. Konrad Laskowski er polsk kranfører, og en af deltagerne på kurset.

– Der er stor forskel på, hvordan danskere forhandler og hvordan de udenlandske kollegaer forhandler. At sammenligne viden og erfaringer med andre medlemmer og andre faggrupper har været rigtig godt, siger Konrad om kurset.

Konrad Laskowski har arbejdet i Danmark siden 2014, og har boet her fast siden 2017. De sidste 3 år har han arbejdet som kranfører blandt andet på Bispebjerg Hospital. Konrad blev i 2022 valgt som tillidsrepræsentant, og blev samme år også valgt til bestyrelsen i den polske klub i BJMF.

Tolkning på kurser er vigtigt

Konrad har via sit arbejde som tillidsrepræsentant deltaget i flere forskellige kurser, og er rigtig glad for, at der også er kurser med tolkning i hans egen fagforening.

– Nogle gange kan det være tungt med tolkning, det er svært stof med alle de forskellige lokalaftaler, men det fungerede rigtig godt på kurset her, fortæller Konrad.

BJMF’s faglige medarbejder og polske tolk Kartarzyna Szczygiel deltog hele dagen og oversatte for de fem polske medlemmer, der deltog.

– Der var en god atmosfære, der var stor frihed til at stille spørgsmål og vigtig udveksling af viden, siger Konrad.

Særligt de forskellige måder at gå til lokalforhandlinger på fremhæver Konrad, som noget der er brugbart, som tillidsrepræsentant at få sat fokus på.

Forskellige arbejdskulturer

Konrad fortæller, at han oplever at danskerne har en mere fast struktur og måde at forhandle med en dansk arbejdsgiver.

– Jeg kommer fra en anden arbejdskultur, og vidste i starten ikke så meget om at forhandle. Vi forhandler slet ikke om de samme ting, som med en dansk arbejdsgiver, siger Konrad.

Han fortæller, at det har været givtigt at møde danske kollegaer og høre om deres erfaringer, og understreger også at han har lært at han altid kan komme til fagforeningen og spørge om råd.

Konrad er i øjeblikket tillidsrepræsentant for både italienere, rumænere og polakker.

På kurset lærte deltagerne almindelig forhandlingsteknik, delte erfaringer om hvilke krav de kan stille ved lokalforhandlinger ud over løn, og skrev i grupper et udkast til en lokalaftale.

Næste skridt efter kurset

Konrad har lyttet til de mange ideer, der blev delt blandt de forskellige håndværkere på kurset, og noget af det, han tager med hjem, er et krav om at få mere tid til TR-arbejdet. En time om ugen vil Konrad gerne forhandle hjem, så han kan få mere tid til at hjælpe kollegerne.

– Det kan lyde af lidt, men det er rigtig svært lige nu. Der er mange hjemsendelser, og mulighed for konkurser, fortæller Konrad og understreger på den måde, hvor svært det er for de udenlandske håndværkere at forhandle med en udenlandsk arbejdsgiver.

– Forhandling handler om, at begge parter skal forstå, hvad vi taler om, og se ideen i de krav vi stiller. Det kan tit være rigtig svært, slutter Konrad.

Artiklen er også bragt i Fagligt Fokus nr. 1 2024


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt