Nyheder
Bæredygtighed. Fagbevægelsen skal i front Murersvend David Jennow har fokus på bæredygtighed i sit arbejde, men kræver primært mere indflydelse og mindre akademisk snak.

Tekst: Anne Mette Omø Carlsen. Foto: Søren D. Andersen

David har 25 års erfaring som spjældmurer, og har flere gange arbejdet med forskellige bæredygtige materiale og metoder. Han har fulgt debatten om bæredygtighed gennem mange år.

– Primært er problemet, at ingen spørger os håndværkere, men alle mulige andre kloge. De kunne få så mange erfaringer fra håndværkerne, både om bæredygtighed og om at bygge mere effektivt, siger David Jennow.

David sidder i forskellige udvalg for murerne, der arbejder med bæredygtighed, og oplever tit at løbe panden mod en mur. Ifølge David kommer begrænsningerne ofte ved finansieringen.

– Vi må slås med bygherrerne. Viljen kan være der, men så snart det handler om penge og finansiering, så stopper viljen til bæredygtighed, lyder det fra David.

Hvem skal vi samarbejde med?

– Vi skal finde ud af hvem der vil noget og lære at tale noget mere sammen. Ideudviklingen er begrænset, og vi skal selv ud og finde viden. Vi skal turde gå til foreninger som realdania, den almene sektor eller bygherreforeningen og sammen skal vi ryste posen, er Davids opfordring.

Debatten om bæredygtighed, klimavenlighed og grøn omstilling er ifølge mureren præget af mange fortærskede begreber, og ofte sat ind i en akademisk ramme, som er svær at gå til.

– Når vi taler om arbejdsmiljø har vi masser af ideer både om hvorfor og hvordan, i fagbevægelsen og blandt os håndværkere skal vi have den samme forståelse for bæredygtighed, og det skal sættes højest på dagsordenen. Arbejdet skal have muskler og ressourcer, siger David Jennow, og har en klar opfordring til fagbevægelsen om at turde gå forrest. Vi skal forstå alvoren, og finde ud af hvem vi skal lege med.

Vi kan gøre meget derude

David mener, at håndværkerne skal kunne se sig selv i hvad der sker, og allerede nu kan tage mange små vigtige skridt.

– Vi kan starte med at have styr på materialeforbruget, styr på pladsen, på affaldssortering og vores grønne byggemøder med klare målsætninger, så er vi et rigtig godt skridt på vej, siger David.

Sammen med de små skridt for de enkelte, efterlyser David mod til de nye ideer og langt bedre uddannelse af fremtidens håndværkere.

– Vi skal have kreative rum til at kunne bryde huset ned og se på alle dele fra mange vinkler, og samtidig skal vi have fokus på at uddanne de nye svende langt bedre i at bygge bæredygtigt, lyder det fra David.

Selv om udfordringerne er mange og indflydelsen til tider ringe, så tror David på den grønne fremtid, for som han siger med et smil: I fremtiden vil bankerne sige nej til at kaste penge efter ikke-bæredygtige projekter, så på den måde kan viljen også komme.

Artiklen har været bragt som en del af stort tema om bæredygtighed i Fagligt Fokus nr. 3/2023


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt