Nyheder
Bæredygtighed. Sjovt og møgbesværligt Tømreren Jesper Melskens har været med på flere grønne projekter, bl.a. genbrugsskure og store renoveringer.

Tekst: Anne Mette Omø Carlsen. Foto: Søren D. Andersen

Jesper Melskens har en lang erfaring som tømrer bag sig, og har flere gange været med på både store og små projekter med genbrugsmaterialer, genanvendelse og andre grønne og bæredygtige metoder.

–Jeg har gået i 1 ½ år og bygget genbrugsskure. Jeg var med til at opbygge produktionen af skure som elementbyggeri, som for eksempel kunne bruges til skraldeskure i boligforeninger.

- Vi byggede med genbrugsspær, vi havde fået fra en renovering af Bella Centret. Vi arbejdede også med et bæredygtigt træprodukt, træ der ikke er imprægneret med giftige stoffer, men med en biovæske, fortæller Jesper. Han fortæller, at alt i skurene var genbrug, selv lamperne var gamle lamper, der var renoveret og sat LED-lys i.

Senere har Jesper erfaring fra en stor renovering af DTU, som er et DGNB guld certificeret byggeri. Jesper fortæller, at der her var fokus på ikke at bruge nogle giftstoffer, at bruge alt hvad der var, renovere i stedet for at pille ned og smide væk, og selv på transporten af materialer til pladsen, var der krav om er der blev brugt el-kørertøjer.

DGNB er en certificeringsordning til bygninger og byområder. Systemet bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed, ud fra FN’s definition med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.

Bæredygtighed er ikke bare nemt

– Jeg har arbejdet på mange forskellige pladser, også på helt almindelige byggerier, men har taget noget med mig, et mindset fra de bæredygtige byggerier, jeg har gået på, siger Jesper, men understreger også, at det mange steder ikke er sådan, at tømreren bare lige går til byggeledelsen og fortæller, hvordan det bæredygtige byggeri burde være.

- Vi bygger det vi får besked på, siger Jesper og fortæller, at han oplever at det bæredygtige byggeri kan være besværligt og processerne tunge.

–Vi kan bruge genbrugstræ, men så skal det dokumenteres og certificeres, og det kan vi ofte ikke med genbrugstræ. Træet er ellers ofte langt bedre, og af højere kvalitet, fortæller Jesper. Problemerne med netop certificeringen af genbrugstræ er noget af det, som kan sætte en stopper for brugen af genbrugstræ.

Det skal ind med modermælken

Jesper peger på, at der skal uddannelse og holdningsændringer til for at sikre den grønne omstilling.

–Hvis det skal blive en større del af fremtidens byggeri og, så skal det ind med modermælken, og vi skal have undervisere på erhvervsskolerne, der ved noget. Ude på pladserne skal svendene også være mere åbne overfor de nye ideer, siger Jesper.

Jesper oplever ofte, hvordan kravet om hastighed kan spænde ben for de bæredygtige initiativer.

–Jeg har gået og bygget typehuse, her oplevede jeg, at der altid for næsten 50% for meget materiale, så vi ikke løb tør og sænkede hastigheden. Så kan vi ringe til sådan nogle som Genbyg, men der skal meget materiale til, før de vil tage det. I bund og grund handler det om mangel på opsyn og om dårlig planlægning fra bygherre, understreger Jesper.

Artiklen har været bragt som en del af stort tema om bæredygtighed i Fagligt Fokus nr. 3/2023


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt