Nyheder
Sympatikonflikt: Stærkt redskab i faglig kamp Sympatikonflikten er et stærkt redskab i kampen for en god overenskomst

100 bygningsarbejdere stoppede sidste år arbejdet på byggepladsen Engvej 155, Amager, for at få overenskomst med to sympatikonfliktede virksomheder på byggepladsen.

70 tømrersvende støttet af blandt andet vvs’ere og elektrikere stod bag kravet om overenskomst, og bare få dage senere havde det ene firma, NFM Gulve, tegnet overenskomst.

Det kan de gøre fordi danske og udenlandske lønmodtagere har ret til at nægte at udføre arbejde, hvor fagforeningen har etableret en hovedkonflikt.
Snedkermester Meget Billig kan nægte at tegne en overenskomst. Han kan for eksempel kræve 60 timers arbejdsuge til 100 kr./timen – uden pension, det er lovligt i Danmark. Til gengæld kan vi som lønmodtagere nægte at arbejde under de vilkår. Det er nemlig også lovligt.

Fagforeningen kan trække medlemmerne ud af firmaet og give dem 3 ugers konfliktunderstøttelse, og hjælpe dem til et nyt arbejde, det er hovedkonflikten. Til støtte for det kan vi lave en sympatikonflikt. Alle arbejdere har ret til at nægte at understøtte et firma, der er ramt af hovedkonflikten.

Når Snedkermester Meget Billig dukker op på en byggeplads, så kan alle andre tømrer, snedkere, jord & betonarbejdere, murere, gulvlæggere, og alle andre organiseret i en fagforening under Fagbevægelsens Hovedorganisation nægte at arbejde på den byggeplads. 

De er stadig i deres firma, og derfor er det naturligt at kræve at komme på en anden plads. Den periode, hvor de er uden arbejde, vil de kunne få konfliktunderstøttelse af 3F. Langt de fleste firmaer vælger i den situation at tegne en overenskomst, da de fleste byggeledelser ikke vil have arbejdet
stoppet. De har derfor en interesse i kun at have overenskomstdækkede firmaer på pladsen.

Læs hele artiklen i Fagligt Fokus nr. 1 2022


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt