Tekst: Anne Mette Omø Carlsen ∙ Foto: Søren D. Andersen
Fra BJMF’s generalforsamling lød budskabet klart: sæt arbejdstiden ned til 30 timer. De to unge familiefædre og aktive i 3F BJMF, tømrersvend Jonas Brynnum og stukkatør, Elias Olsen ser begge 30 timers arbejdsuge som en af fagbevægelsens centrale kampe.
– Pensionsalderen stiger stødt, så min generation kommer til at lægge rigtig mange timer på arbejdsmarkedet. Det skal reguleres, siger tømrersvend og medlem af BJMF’s bestyrelse, Jonas Brynnum. Han er 29 år og kan se frem til at gå på pension som 74-årig.
Gennem tiden er nogle af de store sejre for fagbevægelsen netop blevet vundet på arbejdstid; weekend, ferie og nedsættelse af arbejdstiden. I slutningen af 1950’erne var den overenskomstbestemte, ugentlige normalarbejdstid 45 timer. Den er derefter gradvis blevet sat ned; i 1990 til 37 timer, men siden er den ikke ændret. Det er altså snart 35 år siden, at arbejdstiden er blevet ændret.
Arbejdstiden er ofte til debat: pensionsalder, familieliv, klima, nedslidning og andre spørgsmål debatteres livligt både på arbejdspladser, i fagbevægelsen og i Folketinget.
– Hvis vi diskuterer arbejdspres, er jeg sikker på at mange kan se logikken i, at vi skal sænke arbejdstiden. Rigtig mange kan i hvert fald nikke genkendende til en presset hverdag med to voksne, to fuldtidsjobs og børn. Her vil en ekstra fridag, en time tidligere fri hver dag eller anden form for nedsat arbejdstid betyde meget, siger Jonas Brynnum.
Han påpeger, at en nedsættelse af arbejdstiden også vil have betydning for klimaet.
– Der er undersøgelser, der viser at folk får mere overskud til at leve et mere bæredygtigt liv, hvis de arbejder mindre og dermed har mere tid til andet end arbejde, fortæller Jonas.
I debatten bliver det ofte fremhævet, at Danmark er et af de lande, hvor vi arbejder mindst sammenlignet med resten af EU. Det er noget mere nuanceret, når man dykker ned i tallene. Danmark har et højt antal studerende, i Danmark er langt flere kvinder på arbejdsmarkedet, og det viser sig at i danske børnefamilier ligger arbejdstiden i top sammenlignet med andre EU-lande.
– Vi er meget mere produktive og vi er et rigt land, så selvfølgelig kan vi sænke arbejdstiden. Historisk blev arbejdstiden ikke bare sænket med ét slag, men kom i etaper, som for eksempel fra 45 til 37 timer, det samme vil vi nok se her, siger stukkatør og medlem af Murerbrancheklubbens bestyrelse, Elias Olsen.
Historisk er det produktionsfagene, der har båret kampen om arbejdstiden. For eksempel var det murersvende, de startede aktionen: Gå hjem klokken 12.00 om lørdagen i stedet for klokken 17.00 og på den måde satte gang i weekendbevægelsen. I dag er det primært offentlige arbejdspladser og kontorvirksomheder, der eksperimenterer med forskellige former for nedsat arbejdstid.
– Vi har som bevægelse glemt, at vi har båret det igennem og gået i front tidligere. Vi er kommet bagud på dagsordenen om arbejdstid. Ved at rejse kravet om 30 timers arbejdsuge kan vi stadfæste vores eksistensberettigelse, siger Elias Olsen. Jonas er enig, og supplerer:
– Det er passivt, hvis ikke 3F rejser kravet om nedsat arbejdstid.
Både Jonas og Elias understreger, at kravet om 30 timers arbejdsuge skal være fulgt af fuld lønkompensation, og at de helst så at arbejdstiden blev nedsat i et hug fra 37 til 30, men erkender at det nok bliver en længere kamp.
– Nedsættelse af arbejdstid kan have mange udtryk, som fx børns sygedage, omsorgsdage og den slags, men jeg mener at det er vigtigt at nedsættelse af arbejdstiden bliver kollektivt og for alle, siger Jonas Brynnum. Elias bakker op, og tilføjer:
Det skal gerne være en daglig nedsat arbejdstid, det giver den bedste værdi.
Kravet om 30 timers arbejdsuge er blevet diskuteret i BJMF på medlemsmøder, i bestyrelsen og blevet besluttet på generalforsamlingen som et af hovedkravene til overenskomstforhandlingerne. Men det er kun de første skridt.
– Det er nu vi skal i gang med at ruste folk med argumenter, danne alliancer og få folk til at støtte op om kravet, så det kan rejses samlet, siger Jonas.
Elias understreger bygningsarbejdernes historiske rolle i kampen om arbejdstid og siger:
– Murerne startede dengang med at gå hjem klokken 12, nu fortsætter vi og rejser kravet. Den rolle skal BJMF spille.
Artiklen er bragt i Fagligt Fokus nr. 3/2024
Læs også: BJMF Ungdom opruster til OK25
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.