Forside Fordele Få hjælp Bliv medlem Søg Log ind Graviditet og barsel Dine rettigheder ved fertilitetsbehandling Fertilitetsbehandling kan være et hårdt forløb og meget tidskrævende. Men du har ret til fraværet og er særligt beskyttet mod at blive fyret.

Når du går til undersøgelse eller behandling for barnløshed, kan du gøre det med ro i sindet, hvis du normalt har ret til løn under sygdom. Fraværet behandles ligesom ved sygdom. Hvis du ikke har ret til løn under sygdom, kan du eventuelt modtage sygedagpenge.

Det er kun den part, som behandles for barnløshed, der har ret til løn eller sygedagpenge. Du skal huske at følge de almindelige regler for sygemelding på din arbejdsplads, når du skal være fraværende. 

Kvinder og mænd i fertilitetsbehandling får også beskyttelse mod at blive afskediget i strid med ligebehandlingsloven. Afhængigt af hvilken fase i fertilitetsbehandlingen du befinder dig i (udregningsfase, fertilitetsfremmende behandling, opnået graviditet osv.), vil det være forskellige bestemmelser i ligebehandlingsloven der bliver taget udgangspunkt i, og derfor er det også forskellige niveauer af godtgørelse.

Når du er gravid

Når du er blevet gravid, gælder som udgangspunkt de almindelige regler for gravide. Kvinder har ret til fravær i forbindelse med forebyggende graviditetsundersøgelser, når de finder sted i arbejdstiden. Hvis din graviditet er fremkommet som følge af kunstig befrugtning, vil der ofte være behov for ret omfattende graviditetsundersøgelser, hvor du har ret til at have fravær fra dit arbejde. 

Arbejdsgiveren udbetaler dagpenge under fravær fra arbejdet på grund af forebyggende graviditetsundersøgelser, medmindre du er omfattet af en overenskomst, der giver dig bedre rettigheder. Arbejdsgiveren har ikke mulighed for at få refusion for udbetalte dagpenge, som er udbetalt i forbindelse med forebyggende graviditetsundersøgelser.

Du er altid velkommen til at kontakte din lokale 3F fagforening, hvis du har spørgsmål omkring arbejde og fertilitetsbehandling.

Læs også om rettigheder under graviditet og barsel

OK20: Til dig der skal stemme Vores partner Assembly Voting sender lige nu mails ud om OK20-afstemning fra 3f@mail.aion.dk. De mails kan du trygt åbne. 3F sender også mails ud fra en adresse, som ender på @3f.dk.
Vi advarer mod at åbne fup-mails, der udgiver sig for at være 3F, der ikke er sendt fra de to mails, som vi har omtalt.
Kontakt