Forside Fordele Få hjælp Bliv medlem Søg Log ind Ledig Du er lige blevet arbejdsløs: Sådan gør du Fyret? Hvis det er første gang, du er blevet arbejdsløs, er du sikkert usikker på, hvad der skal foregå, og hvordan du griber det an.

Få det første overblik her – og 6 gode råd fra a-kassen.
1. Meld dig ledig første dag

Du skal allerede på første dag melde dig ledig på jobnet.dk. 

Der er andre funktioner på jobnet, som du får brug for senere, så du kan godt kigge lidt rundt på siden.

Meld dig ledig på jobnet.dk
2. Søg dagpenge Du skal også søge om dagpenge i a-kassen, når du er blevet ledig.

Du skal logge på Mit3F og udfylde ansøgningen der. Her ligger også vejledningsvideoer med mere, så du kan se, hvordan man gør.

Vigtigt: Hvis det driller, eller du er i tvivl, så kontakt din lokale 3F fagforening.
Søg om dagpenge på Mit3F
Læs mere om dagpenge her
3. Undgå økonomiske problemer

I 2020 er dagpengene på 19.083 kroner (fuldtidsforsikret) før skat. Det vil sige, at din indtægt (dagpenge) bliver lavere end den løn, du har haft.

Kan det hænge sammen for dig økonomisk? Du skal have dine udgifter til at passe med din nye indtægt. Måske kan du ret hurtigt få en snak med din bank, så du er på forkant?

Det gælder om at få et overblik over økonomien, så du ikke ender med at få økonomiske problemer. Undgå at tage dyre lån!

4. Søg job Der er en lang række krav og regler, man skal følge, når man får dagpenge. Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet – det vil sige, at du skal søge job og være klar til at tage arbejde med det samme. Det er vigtigt, for ellers lukkes der for kassen.

Derfor skal du ret hurtigt begynde at tænke på, hvor og hvordan du vil søge nyt arbejde. 3F har sin egen jobdatabase, 3F Jobformidling, som du også finder på Mit3F.
Søg job på 3F Jobformidling
Guide til jobsøgning
5. Brug a-kassen og jobcentret til din fordel Desuden skal du deltage i samtaler med a-kasse og jobcenter: Formålet er både kontrol og vejledning. Derfor skal du holde øje med din e-Boks: Når du bliver indkaldt til møde, har du pligt til at møde op. Ellers risikerer du at blive trukket i dagpenge.

Men vær ikke forskrækket over samtalerne: Tænk på, hvad DU gerne vil have ud af det. Er der ikke et kursus, du kunne tænke dig? Har du brug for hjælp til at få lavet en god ansøgning eller CV? Find ud af, hvad du gerne vil, og hvad du kan få ud af jobcentret og a-kassen – brug dem til din fordel.
Læs mere Værd at vide om arbejdsløshedsreglerne Hent pjece 6. Tag det roligt Forskning viser, at mange ledige bliver stressede. Måske er det sværere at slappe af om aftenen eller i weekenden, når man ikke har været på arbejde. Måske mister man sin selvtillid. Men tag det roligt: De fleste får arbejde igen rimelig hurtigt.

Det kan være hårdt arbejde at søge arbejde. Lad være med at gå i panik og bruge AL din tid på det. Du kan for eksempel beslutte, at du søger arbejde om formiddagen, og laver noget andet om eftermiddagen. Eller brug tre dage om ugen på jobsøgning, og lav noget andet resten af ugen, som giver mening og gør dig glad.

Giv også dig selv lov at holde fri med god samvittighed. Det har du lige så meget brug for som alle andre.

OK20: Til dig der skal stemme Vores partner Assembly Voting sender lige nu mails ud om OK20-afstemning fra 3f@mail.aion.dk. De mails kan du trygt åbne. 3F sender også mails ud fra en adresse, som ender på @3f.dk.
Vi advarer mod at åbne fup-mails, der udgiver sig for at være 3F, der ikke er sendt fra de to mails, som vi har omtalt.
Kø til at komme på Mit3F Der er i øjeblikket mange besøgende på Mit3F. Der kan derfor være ventetid, inden du får adgang til at komme på Mit3F. Vi anbefaler, at du eventuelt prøver at logge på senere.
Kontakt