Gode råd, når du forhandler løn

Mange af os har det svært med at sige til chefen: Jeg vil gerne forhandle løn. Men så snyder du dig selv. Her er nogle gode råd.

På mange arbejdspladser forhandles lønnen i fællesskab af tillidsrepræsentanten eller den lokale klub.

Men hvis du selv skal forhandle din løn, er her en række gode råd.

 1. Gør lønnen synlig
  Nogle arbejdsgivere siger til medarbejderen, at lønnen skal holdes hemmelig. Det er for det første ikke lovligt, og det er for det andet ikke gavnligt for dig og dine kolleger. Når I kender hinandens løn, har I hver især også en bedre mulighed for at vurdere, om I ligger lavere og dermed bør bede om lønforhøjelse.

 2. Forbered dig til samtalen
  Bed om en lønsamtale med din chef, og forbered dig godt inden samtalen. Du kan få gode råd hos din 3F-fagforening. Tænk over, hvad du gerne vil opnå med samtalen, hvordan du bedst fremfører dit krav, og hvad dine argumenter er. Hvad, mener du, berettiger dig til at få mere i løn?

 3. Læg følelserne på hylden
  Din samtale med chefen vil forløbe bedst, hvis du ikke reagerer følelsesmæssigt på din chefs argumenter. Din argumentation skal være saglig. Tænk over spørgsmål og svar. Hvad vil min chef mon sige, og hvad vil jeg svare?

 4. Overvej andre forbedringer
  Måske er lønnen det vigtigste for dig, men andet kan også have værdi. Hvis du ikke kan få mere i løn, kan du måske få mere uddannelse, arbejdstøj eller ændringer i arbejdstiden.

 5. Få jeres aftale på skrift
  Det er vigtigt, at jeres samtale slutter med en eller anden form for aftale, og den skal du have på skrift. Spørg din chef, om han eller hun vil skrive det ned til dig, eller om du skal skrive et referat og give til chefen.

 6. Hvis du ikke kan komme igennem med noget
  Det er skuffende, hvis din chef ikke er villig til at hæve din løn eller give dig andre goder. Men i stedet for at blive sur og true med at sige op, så prøv at være konstruktiv. Spørg hvad der skal til for, at du kan få den løn, du ønsker. Og bed eventuelt om en lønforhandling igen om et halvt år.

 7. Evaluer din samtale
  Tænk efterfølgende over, hvad der gik godt, og hvad der gik mindre godt. Skriv det ned, så du næste gang kan gøre det bedre. Tal med en ven eller kolleger eller din 3F-fagforening. Øvelse gør mester, og du lærer af dine fejl.

Kontakt din lokale 3F fagforening, hvis du har brug for gode råd om din lønforhandling.