Om overenskomster

En overenskomst er en aftale, som fastsætter arbejdsvilkårene. Det er arbejdsgiver og arbejdstager (3F), som forhandler vilkårene i overenskomstforhandlingerne.


Overenskomster

Læs mere her En overenskomst er en aftale om arbejdsvilkår mellem en arbejdsgiverorganisation og 3F.

Tiltrædelsesoverenskomst

Læs mere her 3F kan indgå en aftale med din arbejdsgiver, hvis han ikke er medlem af en arbejdsgiverforening. Denne kaldes for en tiltrædelsesoverenskomst.

Ingen overenskomst

Læs mere her Arbejder du uden overenskomst på din arbejdsplads, er der ingen regler for, hvad du skal have i løn og pension.

Blokader

Læs mere her Hvis en arbejdsgiver nægter at tegne overenskomst med 3F, kan forbundet efter et varsel lovligt indlede en blokade.

Fornyelse af overenskomsten

Læs mere her Når overenskomsten udløber, skal de genforhandles, og de gældende overenskomster bliver opsagt.

Find din overenskomst

Læs mere her Her finder du en liste over alle 3F's overenskomster. Du kan også finde din overenskomst ved at søge på dit fag på forsiden af www.3f.dk.

Voldgift

Læs mere her En voldgift fortolker overenskomsten, når 3F og en arbejdsgiverforening er uenige om, hvad overenskomsten siger.

Strejke

Læs mere her Du og dine kolleger kan strejke, hvis I ønsker at forbedre arbejdsforholdene, og arbejdsgiveren ikke vil være med.

Lockout

Sympatikonflikt

Læs mere her Hvis en blokade (hovedkonflikt) ikke fører til en aftale, vil der herefter blive indledt sympatikonflikt mod virksomheden fra øvrige forbund under LO. 

 

Overenskomstbrud

Læs mere her Hvis overenskomsten ikke overholdes, kaldes det overenskomstbrud. Disse sager behandles i Arbejdsretten.

Spisesteder og hoteller med overenskomster

I udlandet er de misundelige

Læs mere her I Danmark har vi i overenskomsterne aftalt gode løn- og arbejdsforhold.