Social dumping
Sådan bekæmper 3F social dumping 3F kæmper for fair vilkår – både når det gælder dansk og udenlandsk arbejdskraft. Derfor gør 3F en stor indsats for at sikre ordnede forhold og gøre op med virksomheder, der skaber social dumping.

Social dumping er en stor trussel for et sundt arbejdsmarked i Danmark. Derfor har 3F mange tiltag, som sikrer danske og udenlandske arbejdere mod social dumping.

Det vigtigste redskab er naturligvis at tegne overenskomster med både danske og udenlandske arbejdere. Derudover har vi mulighed for at oprette konflikt og blokade mod de arbejdsgivere, som ikke vil sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Hvert år besøger vi tusindvis af arbejdspladser – især med udenlandske arbejdere – for at sikre, at forholdene er, som de skal være. Ofte er det på baggrund af anmeldelser fra vores medlemmer, som har set nogle forhold på arbejdspladser, som ikke er i orden.

3F's tiltag mod social dumping
  • Faglige sager for både danske og udenlandske medlemmer, som bliver snydt.
  • Gratis tolkebistand til udenlandske medlemmer til møder med fagforeningen.
  • Anmeldelser til myndighederne.
  • Samarbejde med Skat og Arbejdstilsynet.
  • Hjemmesider om løn og arbejdsforhold på flere sprog (polsk, tysk, rumænsk, russisk, engelsk).
  • Dokumentation og journalistik i Fagbladet 3F og på fagbladet3f.dk.
3F's hjemmeside på flere sprog
Besøg vores Facebook-side Nej til social dumping
Besøg vores Facebook-side Stop piratkørsel
Læs mere om social dumping i Fagbladet 3F
3F's holdning til udenlandsk arbejdskraft 3F ønsker ikke at ramme udenlandske lønmodtagere, der rejser til Danmark for at arbejde. Men alle skal arbejde på samme vilkår og efter de samme regler.

Problemet ved udenlandsk arbejdskraft er altså ikke mennesker, som gerne vil arbejde i Danmark under fair forhold, men derimod de virksomheder, der med stor økonomisk fortjeneste udnytter billig udenlandsk arbejdskraft til egen fordel. Ofte er boligforhold og arbejdsmiljø meget ringe, og folk arbejder til en løn, som det ikke er muligt at leve anstændigt for i Danmark.

3F accepterer ikke, at nogle ansatte behandles som andenrangsborgere på vores arbejdspladser. Alle skal arbejde på samme vilkår.
Læs også om

Alle virksomheder – uanset om de er danske eller udenlandske – skal indgå en overenskomst, og de udenlandske lønmodtagere skal organiseres. Hvis virksomheden nægter at indgå en overenskomst, kan fagforeningen helt lovligt blokere arbejdspladsen.

Hvis en arbejdsgiver nægter at tegne overenskomst med 3F, kan forbundet efter et varsel indlede en blokade. Er der blokade på en virksomhed, må medlemmer af 3F ikke arbejde for virksomheden, før der er tegnet en overenskomst.

Sympatikonflikt
Hvis en blokade ikke fører til en aftale, vil der herefter blive indledt sympatikonflikt mod virksomheden fra øvrige forbund under FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation, så virksomheden helt vil blive afskåret fra leverancer og ydelser udefra.

Er der sympatikonflikt på en virksomhed, må hverken medlemmer af 3F og de øvrige forbund ikke levere varer eller ydelser til virksomheden.

Læs mere om blokader her

Kædeansvar betyder, at det ikke kun er hovedentreprenøren (f.eks. en kommune), der skal overholde reglerne, men at det også gælder for underleverandører længere nede af arbejdskæden. 

Grundlæggende handler kædeansvar om, at hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for brud på arbejdsklausulen, selvom fejlen ligger hos en underleverandør.

Læs mere om kædeansvar under artiklen "Hvad er social dumping"


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt