Dit arbejdsliv
Hvad er vinterledighed? Nogle brancher bliver påvirket af vintersæsonen. Det betyder, at du risikerer at stå uden arbejde. Læs her, hvad det har af betydning for dig, hvis du bliver ramt af vinterledighed.

I nogle brancher spiller sæsonen en afgørende rolle for, hvor meget arbejde der er i en virksomhed. Det kan også have betydning for, om forholdene er til, at arbejdet kan udføres.

Hvad er vinterledighed?

Måske har du hørt ordet sæsonledighed. Det betyder, at der i nogle sæsoner oftere opstår ledighed. For mange 3F’ere er det typisk i vintermånederne. Derfor kalder vi det også for vinterledighed

Hvis du bliver sæsonledig eller vinterledig, kan det skyldes forskellige ting og det kan variere fra branche til branche. F.eks. kan antallet af arbejdsopgaver falde i én periode eller vejret kan være i vejen for at udføre en arbejdsopgave. Derfor er det vigtigt, at du kender til reglerne og dine rettigheder.

Fakta om vinterledighed

Når det er vinter, betyder det for nogle brancher en nedgang i arbejdsopgaver eller andre forhold. Det kan have betydning for, om du har risiko for at få en vinterfyring.

Vi ser især, at arbejdet i byggeriet bliver påvirket i vintermånederne. Det kan skyldes pludseligt, dårligt vejr. Det kan også skyldes perioder, hvor der simpelthen bare ikke er lige så mange opgaver i virksomheden.

En anden branche, hvor du også kan blive vinterledig, er det grønne område. Det gælder blandt andet gartnere, anlægsgartnere, greenkeepere, kirkegårdsgartnere og lignende.

I vinterperioden kan det både være nogle forudsigelige og uforudsigelige forhold, der har betydning for, om du bliver vinterledig i en kortere eller længere periode.

Forudsigelige forhold
Nogle virksomheder i visse brancher ved allerede på forhånd, at der vil være mere stille perioder i vintermånederne. Der er færre arbejdsopgaver – eller ingen, hvis arbejdet bliver indstillet helt. Derfor er der også brug for færre hænder.

Det betyder, at nogle medarbejdere bliver vinterledige på grund af såkaldte forudsigelige forhold.

Virksomheden kan derfor planlægge på forhånd, hvordan denne periode skal løses i forhold til deres medarbejdere. Typisk vil enkelte medarbejdere blive sendt hjem i perioden. Det er altså en form for planlagt hjemsendelse.

Uforudsigelige forhold
I vintermånederne spiller vind og vejr en stor rolle i nogle brancher. Nogle arbejdsopgaver kan simpelthen ikke udføres, hvis vejret er i vejen. I andre tilfælde er det ikke forsvarligt at fortsætte arbejdet på grund af vejret.

Selvom vi kan kigge på vejrudsigten, er det ikke altid lige til at forudsige, hvordan vejret bliver. Du kan derfor opleve, at arbejdet bliver pludseligt indstillet.

For mange er især sne og frost en udfordring, der sætter arbejdet på pause. En tagdækkers arbejde er f.eks. også påvirket af regn. Derfor er vejret for denne faggruppe en udfordring året rundt.

Når arbejdet må indstilles på grund af vejret, kaldes det for vejrlig.

Læs mere om vejrlig her

En virksomhed kan stå i den situation, at den ikke kan beskæftige en medarbejder på grund af forhold som f.eks. mangel på varer eller opgaver, nedbrud på maskiner eller dårligt vejr. Hvis det er tilfældet, kan virksomheden sende medarbejderen hjem fra arbejde.

Det kaldes en hjemsendelse, og der gælder visse regler for det. Reglerne kan du læse om i din overenskomst. Det er en god ide at kende din overenskomst, så du forstår reglerne og dine rettigheder. Det kan f.eks. være, hvis du sendes hjem på grund af manglende vinterforanstaltninger eller pludselig står med en hjemsendelse uden løn. 

Find din overenskomst her

Du kan også blive hjemsendt på grund af vejrlig. Hvis du oplever et vejrligsstop, så betyder det, at vejrforholdene gør, at arbejdet må indstilles. Det er typisk mere pludseligt og uforudsigeligt. Der findes nogle vejrlig regler, som er gode for dig at kende til. De står beskrevet i din overenskomst. F.eks. kan en arbejdsgiver enten sende medarbejderen hjem eller bede medarbejderen om at blive på arbejdspladsen indtil vejret tillader at starte arbejdet igen.

Læs mere om vejrlig her
Find din overenskomst her
Kan du få dagpenge?

Du kan godt ansøge om at få dagpenge i den periode, du er hjemsendt.

Hvis du vælger at ansøge om dagpenge, skal du også opfylde en række krav for at få din dagpengeret.

Det betyder blandt andet, at hvis du bliver tilbudt et andet job i den periode, du er hjemsendt, skal du tage imod jobtilbuddet for ikke at miste din dagpengeret.

Du er altid velkommen til at kontakte din lokale 3F-afdeling, hvis du har brug for hjælp og vejledning.

Læs mere om din ret til dagpenge her


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt