Efterløn
Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag Folketinget har vedtaget en lov, som betyder, at hvis du er født fra og med 1. januar 1959, så kan du få udbetalt dit efterlønsbidrag kontant og skattefrit i perioden fra 1. januar til 30. juni 2022.

Du kan få udbetalt det efterlønsbidrag, du har indbetalt fra 1999 til og med 10. oktober 2020, skattefrit. Bidrag, som du har indbetalt efter den 10. oktober 2020, bliver udbetalt efter fradrag af en afgift på 30 procent.

Hvis du vælger at få efterlønsbidraget udbetalt, fravælger du samtidig efterlønsordningen. 

Se en opgørelse af det beløb du kan få udbetalt og udfyld ansøgningsblanketten, hvis du gerne vil have udbetalt efterlønsbidraget. Hvis du allerede har ansøgt om udbetaling, er det ikke længere muligt at beregne beløbet.

Se en opgørelse af det beløb du kan få udbetalt her
Læs mere om skattefri udbetaling af efterlønsbidraget Udbetalingen afhænger af, hvor meget du har nået at indbetale til efterlønsordningen. Hvis du for eksempel har betalt efterlønsbidrag siden 1999 (hvor reglerne om efterlønsbidrag blev indført), vil beløbet udgøre ca. 140.000 kroner.

Vi sender et brev til dig, hvis du har mulighed for at få dit efterlønsbidrag udbetalt kontant og skattefrit. I brevet vil der stå, hvad du skal gøre, hvis du ønsker at få beløbet udbetalt. Vi anbefaler, at du venter med at beslutte, om du ønsker dit efterlønsbidrag udbetalt, indtil du har fået brevet med vejledning fra os.

Hvis du får udbetalt dit efterlønsbidrag kontant og skattefrit, fravælger du samtidig efterlønsordningen. Du kan med andre ord ikke fortryde dit fravalg.

Det betyder, at du hverken kan optjene skattefri præmie på op til 166.000 kr. eller opnå ret til seniorjob, hvis du er ledig, og din dagpengeret udløber inden for fem år før din efterlønsalder.

FAQ

Vi har samlet de mest stillede spørgsmål og svar omkring muligheden for en skattefri udbetaling af efterlønsbidraget, og hvad det kan betyde, hvis du vælger at udtræde af efterlønsordningen.

Det kan du, hvis du er født i 1959 eller senere. Du skal derudover have indbetalt efterlønsbidrag nu eller på et tidligere tidspunkt. Du behøver altså ikke betale efterlønsbidrag nu.

Det afhænger af, hvor meget du har nået at indbetale. Har du for eksempel har betalt efterlønsbidrag uafbrudt siden 1. april 1999, vil udbetalingen være på ca. 140.000 kroner.

Hvis du har gæld til a-kassen, skal vi modregne beløbet i udbetalingen.

Når du har fået et vejledningsbrev, kan du søge om udbetaling på 3f.dk/Mit3F. Det kan du gøre helt frem til den 30. juni 2022. Du har derfor god tid til at beslutte, hvad der er bedst for dig.

Vejledningsbrevet vil blive sendt i uge 2 i 2022.

Så snart vi har behandlet din ansøgning, får du et brev i Mit3F. Her kan du læse om beløbets størrelse og se, hvornår pengene går ind på din NemKonto. Du kan forvente, at vi udbetaler efterlønsbidraget så hurtigt som muligt, men der vil dog være en vis behandlingstid.

Det er din nuværende a-kasse eller den a-kasse, hvor du senest har været medlem, der udbetaler hele beløbet. Du skal derfor ikke søge om udbetalingen i forskellige a-kasser. Hvis du senest har været medlem af 3FA, vil du få et brev fra os. I brevet vil der være en ansøgningsblanket, som du skal sende ind til os.

Nej, beløbet kan ikke udbetales skattefrit til boet. Der vil i stedet ske modregning af en afgift til staten på 30 procent.

Du mister først og fremmest muligheden for at gå på efterløn. Når først du har fået efterlønsbidraget udbetalt, er der ingen mulighed for at fortryde. Du kan med andre ord ikke tilmelde dig efterlønsordningen på ny. Samtidig mister du også muligheden for:

  • At optjene skattefri præmie.
  • At få seniorjob, hvis du bliver ledig før din efterlønsalder. Seniorjob sikrer dig et indtægtsgrundlag, hvis din ret til dagpenge udløber, når der er mindre end fem år til efterlønsalder.
Om skattefri præmie
Seniorjob og efterløn

Nej, når du har fået udbetalingen, kan dit valg ikke senere fortrydes.

Er du født den 1. januar 1956 eller senere, vil dine pensioner altid gøre din efterløn mindre. Det gælder for eksempel kapitalpension, arbejdsmarkedspension, tjenestemandspension mv. Pensionerne bliver også modregnet, selvom du ikke får noget udbetalt fra pensionerne.

Det er dine pensioners størrelse, der afgør, hvor meget du reelt får i efterløn, men du skal have en meget høj pensionsformue, før efterlønnen helt bortfalder.

På Beskæftigelsesministeriets www.efterlønsberegner.dk kan du få en vejledende beregning af, hvor meget du kan regne med at få udbetalt i efterløn.

Er du født før den 1. januar 1956, har du mulighed for at undgå modregning ved at udskyde efterlønnen i to år.

Beregn din efterløn

Det ser du lettest på www.pensionsinfo.dk. Her kan du få et samlet overblik over dine pensionsopsparinger og udbetalinger, når du går på pension.

www.pensionsinfo.dk

Du kan altid vælge at melde dig ud af efterlønsordningen. Efter den 30. juni 2022 kan du dog ikke længere få beløbet udbetalt skattefrit. Vi skal i stedet overføre beløbet til din pensionsordning. Efterlønsbidraget kan med andre ord aldrig fortabes.

Om det er en god ide at få dit efterlønsbidrag udbetalt afhænger helt af din situation, din alder, dine pensionsforhold, dit helbred og dine forventninger til de kommende år på arbejdsmarkedet. Vi anbefaler derfor, at du nøje overvejer fordele og ulemper. Du kan med fordel få et overblik over dine pensioner på www.pensionsinfo.dk, og på www.efterlønsberegner.dk kan du se, hvordan dine pensioner vil påvirke efterlønnen.

Du bør fortsætte i ordningen, hvis:

  • Du vil have mulighed for at gå på efterløn.
  • Du vil have mulighed for at få udbetalt skattefri præmie.
  • Du vil have et indtægtsgrundlag (seniorjob), hvis du skulle miste din ret til dagpenge, inden du kan gå på efterløn.
www.pensionsinfo.dk
Beregn din efterløn
Læs mere om efterlønsordningen her

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt