Ferie
1. maj - festdag, kampdag eller fridag Her kan du læse om 1. maj og historien bag den vigtige dag i arbejderbevægelsen. Du kan også finde ud af, om 1. maj er en fridag for dig.

Det er meget forskelligt fra overenskomst til overenskomst, om du skal arbejde 1. maj, eller om du har en halv eller hel fridag. Her på siden kan du læse lidt om, hvad 1. maj betyder, og hvorfor det er en betydningsfuld dag for 3F.

Tjek din overenskomst, og se om du har fri 1. maj. Du kan selvfølgelig også altid spørge din tillidsrepræsentant eller kontakte din lokale 3F afdeling.

Find din overenskomst
Derfor fejrer vi 1. maj - Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag 

På en stor international arbejderkonference i 1889 blev det besluttet, at 1. maj 1890 skulle være en international demonstrationsdag. Arbejdernes hovedkrav var det samme over hele verden: En arbejdsdag på otte timer.

Men det var en episode 1. maj 1886 i USA, der var baggrunden for beslutningen. Her demonstrerede arbejderne for otte timers arbejdsdag, og der udbrød efterfølgende generalstrejke.

Politiets hårdhændede adfærd resulterede i døde arbejdere under slagsmålene og efterfølgende dødsdomme til andre. Nogle af dødsdommene blev eksekveret.

Derfor blev 1. maj valgt som arbejdernes internationale kampdag.

I Danmark har det været fællesorganisationer eller arbejderpartier, som har arrangeret 1. maj, efter at ottetimersdagen var vundet. I 1970'erne blomstrede 1. maj op og blev en mere generel politisk festdag. Fra 1980'erne samarbejdede venstrefløj og fagbevægelse om dagen.

Læs mere om 3F
Læs også Fagbladet3F's artikel om 1. maj


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt