Graviditet og barsel
Syg og gravid Bliver du syg, mens du er gravid, er det sidestillet med anden sygdom, så du skal opfylde de almindelige regler for sygefravær.

Er du i arbejde og bliver syg i forbindelse med din graviditet - for eksempel bækkenløsning - er det sidestillet med anden sygdom. Det vil sige, at de samme regler gælder som ved anden sygdom. Dog skal din arbejdsgiver ikke anmelde sygdommen til kommunen, men til Udbetaling Danmark.

Skal du til almindelig graviditetsundersøgelse kan du få løn fra din arbejdsgiver eller sygedagpenge, men kun hvis det er umuligt at lægge aftalen uden for almindelig arbejdstid. Der kan være andre regler i din overenskomst.

Du kan læse mere om sygemelding, løn under sygdom med mere på sygeguide.dk. Her findes også de attester, der er omtalt ovenfor. 

Er du gravid, er du velkommen til at forhøre dig nærmere om reglerne - hvad enten du er i arbejde eller ledig - i din 3F fagforening.

Ledig og gravid

Er du ledig og medlem af en a-kasse - og står til rådighed for arbejdsmarkedet, søger job med mere - så kan du få barselsdagpenge under din barselsorlov, når du passer dit barn.

Barselsdagpenge hører under kommunen, så det er her, du skal have barselsdagpenge. 

Senest den dag, du går på barsel, skal du afmelde dig som ledig på jobnet og markere ”Jeg er på barsel” som begrundelse for afmeldingen.

Ledig, gravid og syg Er du ledig, gravid og bliver syg?  Du skal altid melde dig syg i a-kassen, når du er ledig, uanset årsagen.

Bliver du syg - uden at det har noget med din graviditet at gøre - kan du få dagpenge under sygdom fra a-kassen de første 14 dage. Derefter skal du søge om sygedagpenge fra kommunen.

Men bliver du derimod syg på grund af din graviditet, gælder andre regler (barselsloven). I det tilfælde skal du søge om barselsdagpenge i kommunen. Meld dig syg i din a-kasse, som vil vejlede dig nærmere.
Fakta Gravide og risiko-arbejde
  • Hvis du har et arbejde, der medfører risiko for din graviditet, kan du eventuelt flyttes til en anden afdeling eller lignende.
  • Tal altid med din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant om det.
  • Din tillidsrepræsentant kan eventuelt hjælpe med en attest vedrørende sygdom i forbindelsen med graviditet eller risiko for fosterskader.
  • I nogle tilfælde kan man inddrage arbejdsmedicinsk klinik, eller du kan sendes hjem før tid. 
Bliv medlem af 3F Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort, Superliga-billetter, billige forsikringer og juridisk hjælp.
Bliv medlem
Bliv medlem


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt