Opsigelse
Fyring under sygdom Hvis du bliver fyret under sygdom, skal der altid være en saglig grund. Sygdom kan ske for alle, så derfor er du sikret flere rettigheder, hvis det sker for dig. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke rettigheder du og din arbejdsgiver har.

Det kan være hårdt mentalt, når du er syg og samtidig er nervøs for at blive fyret. Her får du en god oversigt, så kan læse om reglerne og se, hvordan du er stillet.

Husk, at du altid kan spørge din tillidsrepræsentant eller kontakte din lokale 3F-afdeling, hvis du mangler svar på et spørgsmål omkring fyring under sygdom. 3F kan også i nogle tilfælde hjælpe dig med at få en godtgørelse, hvis din fyring er uberettiget.
Lær mere om fyring
Find din overenskomst
Afskedigelse på grund af sygdom

Du kan godt blive afskediget, mens du er syg, medmindre andet fremgår af din overenskomst. Men der er stor forskel på, om afskedigelsen skyldes langvarig sygemelding eller forhold, der ikke har noget med din sygemelding at gøre.

Ofte er reglerne bestemt af den overenskomst, du er ansat under. I nogle overenskomster kan det være aftalt, at du i en bestemt periode under sygdom er beskyttet mod at blive sagt op.

Du kan i udgangspunktet ikke blive opsagt på grund af sygdom, fordi sygdom betragtes som lovligt fravær. Der skal være en rimelig grund til at fyre dig.

En rimelig grund kunne for eksempel være, at du har været syg så længe, at virksomheden ikke længere kan få løst arbejdsopgaverne på tilfredsstillende vis, eller at virksomheden ikke har råd til at beholde dig.

Fakta Socialt kapitel  Sociale kapitler er en mulighed for at skrive socialt ansvar ind i overenskomsten. Især på det offentlige område indeholder mange overenskomster sociale kapitler med bestemmelser om at undersøge muligheder for fastholdelse, hvis der opstår udfordringer for dig. Det kan for eksempel være en mulighed for at blive overflyttet til andet arbejde, du bedre kan holde til. 120-dagesreglen

Måske har du hørt om 120-dagesreglen. De fleste af 3F’s medlemmer er dog ikke omfattet af den. Hvis du er omfattet af 120-dagesreglen, skal det stå i din ansættelseskontrakt.

120-dagesreglen betyder, at du kan fyres med forkortet varsel, hvis du har været syg i 120 dage inden for de sidste 12 måneder.

Forskellige former for afskedigelse

I overenskomsten står de grundlæggende regler til fyring under sygdom. Der står dog ikke nøjagtigt, hvor mange sygedage du må have, inden du bliver fyret. Det vil afhænge af omstændighederne. Her er det en god idé at spørge din tillidsrepræsentant eller lokale afdeling, hvis du er i tvivl.

Hver sag om fyring under sygdom skal behandles individuelt. Generelt ser din arbejdsgiver på, hvor længe du har været ansat, hvornår du ventes tilbage på arbejdet igen, og om din sygdomsperiode er sammenhængende eller klatfravær – altså mange enkelte dage. 

Hvis virksomheden varsler, at de skal skære ned på antallet af medarbejdere, har du krav på samme vilkår som dine kolleger, der er på arbejde.

Du må ikke stilles ringere og være den første i rækken til at blive fyret, bare fordi du er sygemeldt. Du er på den anden side heller ikke beskyttet mod fyring, fordi du er syg. Men begrundelsen for din afskedigelse skal altid være saglig.

Bliv medlem af 3F Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort, Superliga-billetter, billige forsikringer og juridisk hjælp.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt