Pension
Arbejdsmarkedspension Langt de fleste medlemmer af 3F har en arbejdsmarkedspension. Det er en del af overenskomsterne. Her kan du læse om udbetaling, og hvilke forhold der gælder for din pension.

Arbejdsmarkedspensionen sikrer, at du har mere end folkepension og ATP at leve af, når du går på pension.

Pensionens størrelse afhænger af, hvor store bidrag du har betalt til den, og hvornår bidragene er betalt. I de pensioner, 3F har aftalt i overenskomsterne, betaler arbejdsgiveren som regel 2/3 af pensionsbidraget, mens du selv betaler 1/3.

Få flere informationer på pensioninfo.dk
Få arbejdsmarkedspension, mens du arbejder

Det er typisk muligt at få en del af din arbejdsmarkedspension udbetalt fra Pensiondanmark og Industriens Pension. Det kan være en god idé, hvis du har valgt at trappe din arbejdstid ned frem mod pensionsalderen.

Præcis hvilke muligheder, der gælder for dig, afhænger blandt andet af, hvor du har din opsparing. Både i Industriens Pension og Pensiondanmark kan du få hjælp af rådgivere, der kan give dig et overblik over dine muligheder. Rådgiverne er parate til at hjælpe dig.

Din arbejdsmarkedspension er en forsikring

Arbejdsmarkedspensionen indeholder også en række forsikringer, som kan give dig økonomisk kompensation, hvis du bliver invalid eller ramt af en kritisk sygdom. Forsikringen træder også i kraft som hjælp til din familie, hvis du dør før pensionsalderen.

Hvem arver min pension

På dit pensionsselskabs hjemmeside, eller ved at kontakte dit pensionsselskab, kan du selv bestemme, hvem der skal arve din pension, hvis du dør før pensionsalderen. Hvis du ikke har meddelt andet, udbetales pengene til de nærmeste pårørende.

Det er i nævnte rækkefølge:

  • ægtefælle eller registreret partner
  • samlever, hvis man har boet sammen i mindst to år eller har børn sammen
  • børn
  • arvinger efter testamente
  • arvinger efter arveloven.
Læs mere på PensionDanmarks hjemmeside
Læs mere på Industriens Pensions hjemmeside
Læs mere om din pension

Har du din pension i PensionDanmark, har du det fulde overblik over din pensionsordning på pension.dk, hvor du logger ind med MitID. 

Du kan også bruge PensionDanmarks app "PensionDanmark", som du kan hente i App Store eller i Google Play. 

Du er også altid velkommen til at ringe til medlemsrådgivningen på tlf. 7012 1330. Der er åbent alle hverdage kl. 8-18.

Behold dine forsikringer
Hvis du bliver syg eller ledig, og pensionsudbetalingerne stopper, kan forsikringerne i pensionsordningen fortsætte i helt op til fem år. Får du for eksempel kræft, en blodprop eller andre alvorlige sygdomme, kan du i en periode få penge fra PensionDanmark, selvom du ikke indbetaler til pensionsordningen. Efter de første 12 måneder, kan du - hvis du ikke er blevet omfattet af et andet arbejdsmarkedspensionsselskab - forlænge forsikringerne, så du samlet er forsikret i op til fem år efter, at du er stoppet med at indbetale til pensionsordningen. Udgiften til forsikringerne bliver trukket fra din opsparing i ordningen.

PensionDanmark skriver til medlemmerne to måneder efter, at pensionsindbetalingerne stopper, og igen en måned inden forsikringerne ophører.

Sundhedsordning i  PensionDanmark
Som en del af din pensionsordning i PensionDanmark har du typisk også en sundhedsordning. Ordningen forbedres løbende – bl.a. med nye behandlingssteder, så du nu har adgang til over 800 klinikker med samlet over 3.000 behandlere.

Du skal ikke selv have penge op af lommen til behandlingerne, og man behøver ikke en henvisning fra lægen. Tidsbestilling sker via PensionDanmarks app ”PensionDanmark”,  på pension.dk eller ved at ringe til sundhedsordningen på 7010 0806 alle hverdage kl. 8-18. 

Senest er der kommet Online Læge og Online Psykolog på listen af muligheder, hvor man kan få hjælp via en videosamtale på mobilen.

Med Online Læge kan man få hjælp med de fleste ting, som ens egen læge hjælper med. Lægerne kan svare på spørgsmål om helbred og sygdomme, sende en videre til undersøgelse og i nogle tilfælde forny recepter.

Online Psykolog giver dig mulighed for at tale med en psykolog hjemme i din egen stue, eller hvor du føler dig godt tilpas. Også her foregår samtalen via video, så I kan se hinanden, mens I taler sammen.  

Du kan kontakte Online Læge og Online Psykolog via PensionDanmarks app ”PensionDanmark” eller på pension.dk/sundhed. Online læge og online psykolog har åbent alle hverdage kl. 8-21 og i weekender og på helligdage kl. 9-17. 

PensionDanmarks sundhedsrådgivning
Sundhedsrådgivningen indeholder også adgang til PensionDanmarks sundhedsteam, der består af 15 erfarne sygeplejersker og socialrådgivere. De rådgiver om relevante tilbud, som kan bidrage til at fastholde medlemmerne på arbejdsmarkedet – fx via tværfaglige fysiske behandlinger, psykologhjælp eller diagnoseudredning. Så hvis man kan se, at en kollega har det dårligt og måske ofte er syg, så er det oplagt at tage kontakt til sundhedsteamet. Man kan ringe til sundhedsteamet på 7012 1335 alle hverdage kl. 8-18.

PensionDanmark behandlingsrådgivning
Behandlingsrådgivningen består af 14 fysioterapeuter, der rådgiver og vejleder medlemmer med gener som smerter og funktionsproblemer i bevægeapparatet. Teamet hjælper medlemmerne med at finde ud af, om de skal vælge en fysioterapeut eller en kiropraktor på baggrund af symptomer, varighed, aktivitetsniveau og eventuel tidligere indsats. Medlemmerne kan også få hjælp til at booke en tid. Teamet henviser desuden medlemmerne til andre relevante tilbud i sundhedsordningen som fx Hurtig Diagnose.

Læs mere på Pension.dk
Læs mere om sundhedsordningen
Hent "PensionDanmark" i App Store
Hent "PensionDanmark" i Google Play

Medlem af Industriens Pension – dit pensionsselskab hele livet 
Vi forbedrer løbende din pensionsordning, så du får mest muligt for pengene og mere frihed over din opsparing og dine forsikringer.

Vi er ejet af parterne fra din overenskomst. Derfor er det også dig som medlem, som får hele overskuddet. Der er ikke nogen aktionærer, som skal tjene penge på din pensionsordning. Det betyder bl.a., at vi kan have nogle af branchens absolut laveste administrationsomkostninger pr. medlem.

Vi passer godt på dine penge – og på dig
Din pensionsopsparing består af tre forskellige opsparingstyper: En Aldersopsparing, en ratepension og en livslang pension. Din opsparing bliver investeret ud fra markedsrenteprincippet. Det betyder, at din pensionsopsparing hele tiden udvikler sig i takt med det direkte afkast, der opnås på investeringsmarkederne – både når det er positivt og negativt.

Markedsrenteordningen gør det altså lettere og mere gennemskueligt for dig at følge med i din pensionsopsparings værdi.

Vi investerer ud fra princippet om at give dig så højt et afkast som muligt med respekt for risikoen. Det gør vi bl.a. ved at have et stort fokus på at sprede vores risiko over mange typer af investeringer. Og jo ældre, du bliver, des mere begynder vi at aftrappe din risiko, så opsparingen er i så sikker havn som muligt frem mod alderdommen.

Samtidig arbejder vi hele tiden på at investere endnu mere ansvarligt, så du som medlem bidrager til en mere bæredygtig samfundsudvikling. Naturligvis uden at det går ud over afkastet.

Din pensionsordning indeholder også forsikringer, som giver dig og dine nærmeste et økonomisk sikkerhedsnet i form af løbende udbetalinger eller en sum penge, hvis uheldet er ude. Dine forsikringer dækker ved visse kritiske sygdomme, hvis du mister erhvervsevnen, eller hvis du måtte gå bort pludseligt.

Du kan på ’Min side’ se, hvilke forsikringsdækninger du har, og det er også her, at du kan tilpasse dem, så forsikringerne passer til dine behov og din livssituation.

Branchens bedste afkast på langt sigt
Den globale økonomi går op og ned, og det vil det også gøre for din pensionsopsparing. Men det er vigtigt, at du altid tager de lange briller på, når du giver pensionen et kassetjek. Det er nemlig en langsigtet investering, der følger dig hele livet.

Set over de seneste ti år har Industriens Pension leveret branchens højeste afkast for de fleste aldersgrupper. Til og med 2022 har vi over en 10-årig periode opnået et gennemsnitligt årligt afkast på over 8 procent for medlemmer på 45 år.

Og siden Industriens Pension så dagens lys i 1993, har vi i gennemsnit leveret 8,5 procent i årligt afkast for de samlede investeringer. Det er blandt branchens absolut højeste afkast.

Download vores app og hold øje med din pensionsordning
Bliv dus med din pensionsordning og download Industriens Pensions app. Via app’en kan du få det fulde overblik over din ordning, dine indbetalinger, dit afkast og se, hvor meget du sparer op og meget andet. Det er nemt, og det kræver kun at du logger ind via mitID første gang. Industriens Pensions app kan hentes i App Store eller i Google Play ved blot at søge efter Industriens Pension.

Har du spørgsmål til din pensionsordning?
Så vil vi hellere end gerne hjælpe dig. Ring til os på 70 33 70 70 eller skriv til medlemsservice@industrienspension.dk.

Læse mere om din pensionsordning på vores hjemmeside
Log på Min side
Download vores app i App store
Download vores app i Google Play

Sundhedsordning
Som statsansat har du igennem din pensionsordning hos Sampension en sundhedsordning. Sundhedsordningen giver dig hurtig adgang til fysisk og psykisk hjælp. Det kan f.eks. være hos en fysioterapeut eller kiropraktor eller gennem den telefoniske psykologrådgivning og misbrugslinje. Du behøver ikke en henvisning fra din læge.

Du kan kontakte afdeling for Sundhed og Forebyggelse på tlf. 77 55 69 61 hvis du har spørgsmål til din sundhedsordning.  

Nemt overblik over din pensionsordning via Sampensions app 
Sampensions app giver dig et godt overblik over din pensionsordning. Du kan blandt andet tage et pensionstjek, og få et fuldt overblik over dine forsikringer og din pension. Derudover kan du med få klik indskyde flere penge på din pension, så den bliver endnu bedre. Appen giver også et overblik over din sundhedsordning og guider dig til, hvilken investeringsprofil, der passer til dig.

Hent Sampensions app i App Store eller i Google Play Store.

Saml dine pensioner og spar penge
Du kan spare omkostninger, hvis du samler dine tidligere pensioner hos Sampension. Det kan betyde mere i pension - meget mere. Det er nemt og enkelt, og du betaler ikke omkostninger til Sampension for at overføre dem til os.

Du kan samle dine pensioner både via Sampensions hjemmeside og Sampensions app.

Saml dine pensioner

3F's medlemmer har pensionsordninger i Industriens Pension, Pensiondanmark og Sampension. 

På selskabernes hjemmesider kan du få yderligere oplysninger om den ordning, du er omfattet af.

Bliv medlem af 3F Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort, Superliga-billetter, billige forsikringer og juridisk hjælp.
Bliv medlem
Bliv medlem


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt