Social dumping
Arbejds- og sociale klausuler Arbejds- og sociale klausuler sikrer lige vilkår, når offentlige arbejdsopgaver udliciteres. Her kan du læse om styrken ved klausulerne, som både hjælper medarbejdere og virksomheder mod unfair konkurrence.

Arbejds- og sociale klausuler er en række krav, som leverandøren af en given opgave forpligter sig til at overholde. Det kan f.eks. dreje sig om antal elever eller lærlinge, ligestilling eller løn- og arbejdsforhold. Kravene handler ofte om, at arbejdet skal udføres på løn- og arbejdsvilkår, der svarer til den gældende overenskomst på området i Danmark. Og det skal stå i udbudsmaterialet.

Når det offentlige udbyder opgaver, for eksempel rengøring, vej og park-opgaver eller får bygget nyt, så er det vigtigt, at det sker på lige vilkår og ikke på bekostning af de eksisterende løn- og arbejdsvilkår.

Det offentlige skal sikre, at virksomheder, der løser opgaver for dem, tager socialt ansvar. Det kan blandt andet ske ved at ansætte ledige og fleksjobbere. Og virksomhederne skal være med til at sikre, at unge får mulighed for en praktikplads.

Vær opmærksom på social dumping

Desværre er der mange tilfælde af social dumping. Virksomheder, som arbejder for det offentlige, overholder ikke gældende overenskomster, og de giver arbejdet videre til underleverandører, der ikke betaler skat i Danmark.

Arbejde, der tidligere blev udført af danske medarbejdere, bliver nu udført af udenlandske medarbejdere på ringere løn- og ansættelsesvilkår og uden, at der betales skat i Danmark.

Det kan arbejds- og sociale klausuler være med til at sætte en stopper for. Arbejdsklausuler beskytter lønmodtagere mod billigere arbejdskraft fra udlandet, men også overenskomstdækkede virksomheder mod unfair konkurrence.

Få hjælp af din afdeling ved udbud

Hvis dit arbejde er på vej i udbud, kan du altid kontakte din lokale 3F-fagforening og få hjælp og vejledning.

Derudover kan du læse mere om arbejds- og sociale klausuler her i artiklerne nedenfor og finde mere information i artiklen om udbud og udlicitering.

Information om arbejdsklausuler
Vejledning om sociale klausuler i udbud


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt