Almen uddannelse
Danskundervisning for udlændinge Der er mange muligheder for at få undervisning i dansk. 3F kan hjælpe dig med at finde det rette danskkursus, som passer til dit niveau.

Det er hyggeligere at spise frokost med dine kollegaer, hvis I kan snakke sammen. Og så er der masser af andre fordele ved at kunne dansk på en dansk arbejdsplads. Heldigvis findes der mange tilbud om danskkurser for udlændinge i Danmark.

Inden du starter på et danskkursus, er det vigtigt at få taget en dansktest. Den skal vise, hvor meget dansk du allerede kan, så du finder det rigtige kursus.

Niveauet i undervisningen er ret forskelligt. Derfor kan det være svært at vide, hvilket kursus der passer til dig.

Før du starter danskundervisning Før du kan starte på et danskkursus, skal du sprogtestes for at finde ud af, hvilke kurser der passer til dig og dit niveau. Her kan du få danskundervisning

Der er flere steder, hvor du kan komme på danskkurser. De er selvfølgelig forskellige, og måden, det foregår på, er også forskellig fra sted til sted. Du kan finde mere information om de enkelte skoler og sprogcentre her. Du er også altid velkommen til at kontakte din lokale 3F fagforening.

  • De Danske Sprogcenter: Danskundervisning til det danske arbejdsmarked
  • VUC-centre: Forberedende voksenundervisning (FVU) og Almen voksenuddannelse (AVU) i dansk på flere trin
  • AMU-centre og erhvervsskoler: AMU-kurser i dansk som andetsprog og kombination af danskundervisning og faglige AMU-kurser.
Læs mere på ug.dk
Om danskkurser Formålet med danskundervisning er at give voksne udlændinge gode forudsætninger for at klare sig i job, i uddannelse og som borgere i Danmark.

Fordelene ved at forstå og kunne tale dansk er:

  • at du kan snakke med dine kollegaer
  • at du kan deltage i sociale arrangementer på arbejdspladsen
  • at du kan deltage i kurser, uddannelse osv.
Læs mere

Før du kan starte på et danskkursus, skal du sprogtestes for at finde ud af, hvilke kurser der passer til dig og dit niveau.

Der er flere steder, hvor du kan komme på danskkurser. Måden, det foregår på, er forskellig fra sted til sted.

I 3F’s pjece "Ønsker du at blive bedre til dansk?" kan du få et overblik over de forskellige danskkurser.

Du kan blandt andet læse om, hvad der kræves for at kunne deltage i det enkelte danskkursus. Pjecen informerer også om dine muligheder for at få tilskud til undervisningen i dansk. Pjecen er ved at blive opdateret.

Læs mere om danskuddannelse til voksne

Undervisningen er gratis. Personer, der har opholdstilladelse til at arbejde som au pair, skal hverken betale depositum eller deltagerbetaling.

Danskuddannelse kan give ret til Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), hvis du er fyldt 20 år, er beskæftiget og i øvrigt opfylder betingelserne.

Er du selvforsørgerkursist (i Danmark for at arbejde eller studere), skal du betale et depositum på 2.000 kroner for at starte på dit danskkursus.

Læs mere om SVU her

I mange overenskomster gives der ret til danskundervisning. Det er forskelligt, afhængigt af om du er ansat i en privat virksomhed eller i offentligt regi. Se i din overenskomst, hvilke muligheder du har for danskundervisning.

Kontakt din lokale 3F fagforening, som altid kan hjælpe dig med at finde det rette danskkursus og hjælpe dig med at finde ud af økonomien, mens du lærer mere dansk.

Læs mere om kompetencefonde


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt