Erhvervsuddannelser
Bliv uddannet tagdækker Som tagdækker får du en arbejdsdag, der er både afvekslende, og som stiller krav til din fysik og kreativitet.

Tagdækkeren har et varieret arbejde med skiftende udendørs arbejdssteder.

Tagdækkeren har et frit og selvstændigt job, arbejder i højderne og har altid en flot udsigt under åben himmel.
Uddannelsens varighed

Uddannelsen som tagdækker varer fra 3 år og 3 måneder - 3 år og 9 måneder.

Adgangskrav til grundforløb
Folkeskolens afgangseksamen el. tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik.

Hvad laver en tagdækker?

En tagdækker udfører forskellige former for tagarbejde på mange forskellige tagflader. Der er ikke to tage eller to dage, der er ens.

Som tagdækker får du en arbejdsdag, der er både afvekslende, og som stiller krav til din fysik og kreativitet.

Læs mere om tagdækkeruddannelsen
GUIDE for Anlægsstruktør, Bygningsstruktør, Brolægger og Tagdækker
Læreplads

På lærepladsen bruger du dine evner i praksis og får god erfaring med arbejdslivet inden for dit fag.

Fælles for erhvervsuddannelserne er, at de består af både uddannelse på en erhvervsskole og et lærepladsforløb (praktik).

Du kan både finde en virksomhed, der dækker hele dit uddannelsesforløb, eller du kan finde flere kortere aftaler med virksomheder. Husk, at lærepladsen skal være godkendt.

Du får løn, så snart du har indgået en uddannelsesaftale med virksomheden og dermed starter på din læreplads.  Læs mere om økonomien for dig over 25 år og for dig under 25 år.

De første tre måneder, du er ansat som elev, er prøvetid. Efter prøvetiden kan din uddannelsesaftale som udgangspunkt ikke afbrydes.

Læs mere om uddannelsesaftale her
Læs mere om din lærepladstid her

De fleste lærlinge og elever finder en læreplads enten selv eller med skolens hjælp. Derfor er det en rigtig god idé selv at være opsøgende og søge aktivt efter en praktikplads, så snart du ved, hvilken uddannelse du starter på. Tag kontakt til virksomhederne i din branche og foreslå dem, at de skal ansætte dig som lærling.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, så spørg om hjælp på din skole eller i din lokale 3F fagforening.

Du kan også få inspiration og hjælp til at finde læreplads på nedenstående links.

Find din læreplads på 3F Jobformidling
Find en praktikplads
Læs mere om uddannelsesaftale her
Skriv en jobansøgning

Hvis det ikke lykkes dig at finde en læreplads med det samme, kan du fortsætte din uddannelse på et lærepladscenter. Her kommer du på et forløb, hvor du lærer de samme kompetencer, du ville have lært på en arbejdsplads.

Samtidig hjælper lærepladscentret dig med at finde én eller flere virksomheder, der kan ansætte dig. Men du skal også fortsat selv søge praktikpladser.

Det er også en klar økonomisk fordel, hvis du får en læreplads hos en rigtig arbejdsgiver. Når du er i lære i lærepladscentret, får du nemlig det, der hedder skolepraktikydelse, og ikke en lærlingeløn.

Læs mere om lærepladscenter og økonomien her
Økonomi under uddannelsen

Der er lidt forskellige regler og vilkår alt efter din alder, men fælles for alle erhvervsuddannelser er det, at du får løn i henhold til en indgået overenskomst, så snart du indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed.

Som voksenlærling skal din arbejdsgiver betale overenskomstmæssig løn, og lønnen skal som minimum svare til den mindsteløn, som gælder for en ufaglært inden for området.

Er området ikke dækket af overenskomst, skal lønnen mindst svare til, hvad der gælder i beslægtede overenskomstområder.

Din arbejdsgiver vil kunne få lønkompensation fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), når du er på skole. I nogle tilfælde kan virksomheden også få tilskud fra jobcentret og/eller kompetencefonden. Der er derfor gode støttemuligheder for virksomheder, der vælger at uddanne voksne, og 3F kan hjælpe dig med at afklare, hvad der er af refusionsmuligheder for virksomheden og hvad din løn skal være.

Se satserne for AUB-refusion til virksomhederne
Læs mere om at blive voksenlærling
Læs mere om kompetencefonde

Hvis det ikke lykkes dig at finde en læreplads når du skal starte på hovedforløbet af din uddannelse, kan du fortsætte din uddannelse på et lærepladscenter. Det er dog en økonomisk fordel, hvis du får en læreplads hos en rigtig arbejdsgiver. Når du er i lære i lærepladscentret, får du nemlig det, der hedder lærepladscenterydelse, og ikke en lærlingeløn.

Lærepladscenterydelsen er i 2022 følgende satser:

Elever under 18 år: 854 kroner pr. uge.

Elever på 18 år og derover:

  • Elever på 1. år af hovedforløbet: 2.045 kroner pr. uge
  • Elever på 2. år af hovedforløbet: 2.250 kroner pr. uge
  • Elever på 3. år af hovedforløbet: 2.489 kroner pr. uge
  • Elever på 4. år og derover på hovedforløbet: 2.930 kroner pr. uge
Læs mere om lærepladscenter og økonomien her

På mange overenskomster har du ret til at få dækket dine transportudgifter, når du er på skole.

Det er virksomheden, der udbetaler dit tilskud til transport(befordring) udover din normale løn, når du er på skole. Virksomheden kan få dækket en stor del af omkostningen gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), hvorfra de også modtager støtte, når du er på skole. (Obs. Der skal være over 24 kilometer til og fra uddannelsesstedet for at få befordring)

Bor du på skolehjem, kan du oftest få dækket dine udgifter til og fra uddannelsesstedet på ud- og hjemrejsedagen.

Tag en snak med din lokale 3F fagforening, og hør om dine muligheder for at få dækket transportudgifter i forbindelse med uddannelse.

I nogle tilfælde kan du blive gratis medlem af a-kassen og dermed sikre dig selv, hvis du bliver ledig som nyuddannet. Det gælder blandt andet lærlinge og elever. Hvis du ikke har været medlem under uddannelsen, skal du straks melde dig ind som nyuddannet.

Læs mere om gratis medlemskab af a-kassen
Som medlem af 3F kan du få faglig hjælp

3F hjælper dig både med spørgsmål om uddannelserne og udfordringer med løn og arbejdsvilkår. Endvidere kan du som medlem af 3F få forbundsydelse i din karensperiode, når du lige er blevet udlært, ligesom du kan blive gratis medlem af a-kassen, så du sikrer dig selv, hvis du bliver ledig, når du afslutter uddannelsen.

Har du spørgsmål, kan du kontakte 3F's uddannelsespolitiske sekretariat. Ring på 70 300 300 og spørg efter en uddannelseskonsulent.

Læs mere om gratis medlemskab af a-kassen
Bliv medlem af 3F

3F sikrer dig gode løn- og arbejdsvilkår som elev/lærling. Det koster kun 65 kroner om måneden at blive medlem af fagforeningen, hvis du er på almindelig elevløn.

Meld dig ind
Meld dig ind


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt