Erhvervsuddannelse
Voksenlærling: Få svendebrev som voksen - med løn Med et svendebrev i hånden står du stærkere på arbejdsmarkedet end som ufaglært.

Er du fyldt 25 år, har du mulighed for at blive voksenlærling med løn. Det kræver dog først og fremmest, at du kan få en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver  måske på dit nuværende job?

Som voksenlærling skal din arbejdsgiver betale overenskomstmæssig løn, og lønnen skal mindst svare til den mindsteløn, som gælder for en ufaglært inden for området.

Som voksenlærling vil du typisk kunne gennemføre uddannelsen på kortere tid, hvis du i forvejen har erfaring fra branchen. Så kan du nemlig få merit for de ting, du allerede kan, for eksempel kurser, og der kan også gives merit for din praktiske erfaring. Til dette laver skolen det, der kaldes en RKV, og ud fra dine erfaringer planlægges dit uddannelsesforløb så.

Din lokale 3F fagforening kan vejlede dig om voksenlærlinge-uddannelse og hjælpe dig godt i gang med at blive faglært. Her kan du også høre, hvad voksenlærlingelønnen er inden for dit fag.

Læs mere om voksenlærling her
Løn som voksenlærling

Som voksenlærling skal din arbejdsgiver betale overenskomstmæssig løn, og lønnen skal mindst svare til den mindsteløn, som gælder for en ufaglært inden for området.

Er området ikke dækket af overenskomst, skal lønnen mindst svare til, hvad der gælder i beslægtede overenskomstområder.

Din arbejdsgiver vil kunne få lønkompensation fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), når du er på skole. I nogle tilfælde kan virksomheden også få tilskud fra jobcentret og/eller kompetencefonden. Der er derfor gode støttemuligheder for virksomheder, der vælger at uddanne voksne, og 3F kan hjælpe dig med at afklare, hvad der er af refusionsmuligheder for virksomheden, og hvad din løn skal være.

Se satserne for AUB-refusion til virksomhederne
Kompetencefonde
Læs om tilskud fra jobcentret
Ledig og voksenlærling

Er du ledig, har du også mulighed for at komme i gang med at tage en erhvervsuddannelse og komme i voksenlære.

For nogle uddannelser der mulighed for at starte på en erhvervsuddannelse på 110 % dagpenge. Når du så efterfølgende får indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed får du naturligvis overenskomstmæssig løn. I nogle tilfælde kan virksomheden også få tilskud fra jobcentret til din løn.

Tag en snak med din lokale 3F fagforening om dine muligheder for uddannelse som ledig. Du har mange muligheder.

Læs mere om erhvervsuddannelse på 100 % af dagpengesatsen
Læs mere om tilskud fra jobcentret


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt