Nyheder
På tur med slamsugeren Der dufter mere af lort end lagkage ... »Der dufter mere af lort end af lagkage, men der er også flere røvhuller end bagere«. Citat af Ib Brodersen, som vi møder i Kregme til en snak om Norva 24. Ib arbejder som chauffør på en slamsugerbil og er tillidsmand for sine kollegaer. Denne onsdag formiddag i september er slamsugeren blevet tilkaldt for at ordne en stoppet vejbrønd på en villavej.

Bilen fylder godt på den lille landevej. Det er en Norva 24's mest moderne biler, som Ib arbejder med. Det er nærmest et helt værksted, som er rykket ud – et flot udstyrstykke med suge- og spuleslanger, stige, kran og værktøj. 

Og så selvfølgelig Ibs særlige kendetegn – en lille legetøjshest på bagsmækken. Hesten er et blandt mange fund i de brønde, som Ib har ordnet i sin tid som slamsugerchauffør.

Det er tydeligt, at Ib har styr på sin bil og sit værktøj. Målrettet og tjept kommer vejdækslet af og der spules og suges.

»I morges fik jeg på ordresystemet at vide, at det er en stoppet vejbrønd, der skal renses, suges og spules ren for skidt og møg. Brønden har problemer med at komme af med regnvandet. Nu har jeg renset og spulet ledningen og konstaterer, at den ikke trækker, som den skal. Der er noget galt længere ude i systemet, så den besked giver jeg besked til »Driften«. Så bliver der højst sandsynlig rekvireret en spuling af ledningen og en TV-inspektion, der kan afsløre om der skulle være f.eks. brud på ledningen. Normalt kører jeg sammen med en TV-bil, men kollegaen har ferie i øjeblikket«, fortæller Ib, mens han styrer fjernbetjeningen til hydraulikken, der ruller slangen ind.

Arbejder meget alene

Ib fortæller med et skævt smil, at fjernbetjeningen er hans nærmeste arbejdskammerat og helt uundværlig. 

»Hvis den går ned, er vi på skideren. Arbejdsvilkårene er blevet lidt bedre med de mere moderne biler, men der er stadigvæk en del fysisk arbejde, fordi vi kun kan trække slangerne ind hydraulisk. Vi skal stadig skal trække dem ud manuelt, når vi f.eks. skal spule en husstandsledning, hvor vi ikke kan holde ved brønden. Den store slange kan man ikke holde, det er fysisk umuligt – det er der ikke nogen, der har kræfter til.
Ud over fjernbetjeningen er chaufføren på TV-bilen min nærmeste kollega ellers kører jeg meget alene«.

Jeg har fundet mit hul

Norva 24 leverer kloak- og industriservice til virksomheder, restauranter, tankstationer, boligselskaber, kommuner, private borgere m.fl. Det kan være TV-inspektion, rottespærre, tømning af fedt- og olieudskillere og transport af farligt affald, højvandssikring til avanceret gravesugning eller højtryksspuling. 
Ib har været slamsugerchauffør i 21 år. »Jeg startede i sin tid hos Køster, hvor jeg bare lige skulle prøve at være der i 3 måneder for at se om det var noget for mig. Da jeg så havde været der i 10 år, blev jeg enig med Thomas Køster om, at prøveperiode vist var overstået. Og det er sgu' gået meget godt – jeg har fundet mit hul, som man siger. Køster solgte siden til Albertslund Kloakservice, som ISS overtog og ISS solgte derefter til Norva 24. Jeg har haft 4 forskellige arbejdsgivere på adressen på Ydunsvej i Hillerød«, fortæller Ib.

Frihed, natur og sammenhold

»Jeg er glad for mit arbejde og det er bl.a. på grund af friheden til selv at bestemme tempoet. Jeg passer selvfølgeligt mit arbejde – det er klart, men under ansvar har jeg frie hænder til at gøre det, der skal gøres.

Noget andet er, at jeg kører rundt og kan nyde naturen og årstiderne, der skifter, selvom det selvfølgelig også kan være surt på en villavej i regnvejr. Men der er mange flere gode dage end dårlige dage – det er et stort plus.
Vores kollegiale sammenhold er også en af grundene til, at jeg stadig er på arbejdspladsen. Vi har en meget fri jargon og vi er nogle meget specielle mennesker pga. af vores job; Vi står dagligt i lort til halsen og vi gør det med glæde, men vi finder os ikke i at blive pisset på. – Det er mit motto!«, siger Ib med stolthed i stemmen.

Godt kammeratskab

»Der er et godt kammeratskab og sammenhold i vores lille lokale fællesklub. Vi mødes morgen og eftermiddag på virksomheden, hvor vi har vores bad og omklædningsfaciliteter. Det er også her på vores garageanlæg, at vi kan påfylde vand og aflæsse materialer, hvis det ikke skal på rensningsanlæg.
På virksomheden mødes vi i »Borgerstuen«, som vi kalder den, eller også tager vi på på kro og holder møde«, siger Ib og fortsætter:
»Lige nu er vi 10 kollegaer her i Hillerød, som alle er medlem af 3F. Jeg har fuld organisering og jeg er jo også tillidsmand. Der er selvfølgelig nogle af os, der er valgt som bestyrelsesmedlemmer i klubben og vi tager da referat af generalforsamlingen, men vi har en meget åben klub.
Når vi sidder og fortæller løgnehistorier om eftermiddagen, så taler vi også fællesklub, og pludselig har vi i virkeligheden holdt bestyrelsesmøde og taget nogle beslutninger.
Vi hygger os sammen og har været på tur med Norgesbåden. Vi har også ædt stegt flæsk på Lynge Kro, men det er vi holdt op med, da vi fandt ud af, at der ikke er overenskomst«.

Problemer med uorganiserede

Norva 24 har afdelinger spredt over hele landet og Ib er fællestillidsmand i den landsdækkende fællesklub. 

»Lige nu er vi ca. 160 chauffører, men på landsplan er det ikke alle, der er medlemmer af 3F. Vi får virksomhedstilskud, så vi må ikke skelne mellem medlemmer og ikke medlemmer. Det er hovedsagelig i Jylland, at vi har problemer med organiseringen. De vil helst være kristne og for dem er chefen Gud, som de retter sig efter.
Vi kunne lade de enfoldige blive i troen, men problemet er jo, at de finder sig i ting, som vi ikke skal acceptere. De forholder sig ikke til, hvad der er rigtigt og forkert og om det står i overenskomsten eller ej. F.eks. at blive sendt hjem uden betaling, fordi der ikke lige er noget arbejde. På den måde ødelægger de arbejdsforholdene for os andre. 

De uorganiserede er nærige – og jo længere nord og vest på i Jylland vi kommer, des værre er det. De vil ikke betale til fagforeningen, men de vil gerne have alle goderne. 

Jeg spørger bare, hvem har forhandlet den 6. ferieuge, feriefridage og ret til uddannelse, løn under sygdom, overarbejdsbetaling mm. – det er vi ikke kommet sovende til«, siger Ib, som efterhånden er temmelig ophidset over, at nogen, som han siger, vil prostituere sig for usselt mammon.

Fællesklubben

Så vi må hellere tale om noget mere opløftende, og snakken falder på, hvad Fællesklubben gør for medlemmerne. Formålet er bl.a. at forbedre løn, arbejdsforhold og arbejdsmiljø og være forhandlingspartner overfor Norva 24.

»På landsplan mødes vi til den årlige generalforsamling, hvor der vælges bestyrelse. Bestyrelsen består af tillidsfolk, og ud over at vi mødes nogle gange om året, så taler vi rigtig meget sammen i telefonen og får løst problemerne hen ad vejen.

I landsklubben er der også sociale aktiviteter, f.eks. har vi besøgt Scania i Sverige, hvor vores lastbiler fremstilles og været i Silkeborg, hvor slamsugerbilerne bygges. « fortæller Ib.

Udfordringer med lokalaftalen

Mens små problemer løses ad hoc og over telefonen i Fællesklubben, så er der også større udfordringer, som kræver både møder og forhandlinger.

»Vi har nogle udfordringer i Fællesklubben om fortolkningen af forskellige forhold i forhold til overenskomsten og kloakbekendtgørelsen. 

F.eks. har vi noget lovgivning i kloakbekendtgørelsen, der fortæller os, hvordan vi skal forholde os, når vi skal spise. 

I princippet skal vi køre hjem til vores driftssted, gå i bad, gå i rent rum og spise vores frokost. Efter frokosten skal vi igen klæde om til arbejdstøj og køre ud til arbejdsstedet. Det kan være meget svært, hvis transporttiden er lang – f.eks. at køre fra København til Hillerød for at holde frokost og så igen køre tilbage til København. 

I praksis kan der ske det, at vi ikke holder frokost eller snyder lidt og sætter os ud på en bænk og spiser et stykke mad. Vi må ikke gå på tanken og handle, og vi må ikke gå i en fødevarebutik i vores arbejdstøj, fordi vi arbejder med spildevand.

Efter min mening er der 2 løsninger på denne udfordring; enten skal vi tage den transporttid, det kræver at komme tilbage og holde frokost, eller også må Norva 24 få sat nogle skurfaciliteter op rundt omkring. Måske kunne det være en skurvogn som anhænger eller en bus, der kommer rundt til os, men branchen har ikke fundet løsningen på problemet.

Forsyningsselskaberne har fundet løsninger. Deres slamsugerchauffører, kører hjem til deres driftssted og gør som de skal, men det sker ikke i de private virksomheder. Her synes jeg godt, at Norva 24 kunne være firstmover«, siger Ib. 

Amu-kursus for spuleoperatører

Ib kommer ind på, at der er sket en god udvikling i samarbejdsudvalget på Norva 24 indenfor de sidste par år. 

»Vi har en skide god dialog med virksomheden i vores SU. Vi har bl.a. været med i en arbejdsgruppe med arbejdsgiverne og 3F Forbundet, hvor vi har lavet et oplæg omkring AMU-kurser for spuleoperatører. Det kan give flere folk til branchen. Der er jo AMU-kurser for chauffører, der kører med farligt gods, kurser for buschauffører eller for skraldemænd og nu kommer der også et kursus for slamsugerchauffører. At være slamsugerchauffør er »ikke bare«, som det var i gamle dage, hvor man havde en lastbil med en vakuumpumpe og en tønde, og så kørte man ud og sugede en septitank. I dag er det noget helt andet grej – vi kan så meget mere med det værktøj, som vi har på bilerne«, fortæller Ib.

Jeg kan anbefale jobbet som slamsugerchauffør. Vi gør et meget vigtigt arbejde i samfundet og det kan vi godt være stolte af.

Vi bliver ældre

»I samarbejdsudvalget er der også nedsat en gruppe om en seniorpolitik. Gennemsnitsalderen i virksomheden er rask stigende – det kniber med at få nye folk. Det handler bl.a. om, at folk vil have bedre betaling for deres arbejde og for den risiko, der er ved at arbejde med slam og spildevand, hvor vi kan blive udsat for kemiske stoffer og mikroorganismer. Det kan f.eks. give hudgener, kvalme eller hovedpine. Men virksomheden er ikke parat til at betale højere løn.

En god seniorpolitik kan være med til at holde på folk og gøre brug af de erfarnes kompentancer og oplæring af nye kollegaer.
Vi arbejder f.eks. på at få nedsat arbejdstid. Vi har allerede en kollega, som er kommet på en ordning, hvor arbejdet er at køre ud og skønne, hvornår det er nødvendigt at sende en stor vogn til at spule, tømme, rense og ordne eller om det kan vente til næste tilsyn. Han har arbejdet som olieudskiller i 40 år og den ekspertise bruges nu ved, at han så kører rundt og holder øje med de ting. Det trives han med og er gået ned i arbejdstid uden at stoppe helt«, fortæller Ib.

Kampen for seniorpensionen

Snakken om seniorpolitik bringer os til at tale om Ibs kamp for bevarelse af seniorpensionen. Ib har været meget aktiv for at få bevaret Seniorpensionen i sin nuværende form og har både været i Ekstra Bladet og i TV Avisen om den forringelse, som regeringen er i gang med at gennemføre.

»Jeg har sgu et eller andet sted altid taget mig af de svageste i samfundet og kæftet op. Jeg har også fået tæsk, og jeg ikke altid valgt mine kampe med omhu, men jeg har råbt op, når der sker noget uretfærdigt.
Regeringens planer vil ramme mange ældre kollegaer, som efter et langt liv med hårdt slid ikke mere kan klare at arbejde.

Når du har bidraget med hårdt arbejde i så mange år, at din krop ganske enkelt er nedslidt, så fortjener du retten til at forlade arbejdsmarkedet lidt før.

Alle har ret til en værdig seniortilværelse. Den værdighed og ret er regeringen nu ved at fjerne«, slutter Ib, inden han starter den store bil for at køre til endnu en opgave – denne gang i en boligforening i Usserød.  


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt