Nyheder
Det handler om erhvervsuddannelserne I perioden mellem 2021 og 2030 vil antallet af faglærte falde med 88.000 personer. Det vil få voldsomme konsekvenser for den grønne omstilling og byggeriet generelt.
Det kræver handling.

På erhvervsskolen U/Nord har man konstant fokus på at synliggøre de erhvervsfaglige uddannelser. Et af værktøjerne til det er Woodlab on Wheels – et mobilt snedker- og tømrerværksted, der tager rundt til folkeskolerne i Nordsjælland.
I går var værkstedet rykket sammen med en række dygtige unge ind på slotspladsen ved Christiansborg.

Formålet? At sætte fokus på de erhvervsfaglige uddannelser særligt tømrer- og snedkerfagene.

De unges arbejde og gåpåmod skabte opmærksomhed hos forbipasserende og folketingskandidater. Der blev derfor mellem præcisionsarbejdet og håndværk tid til selfies og snakke med tilskuerne.

Et vigtigt fokus
Woodlab on Wheels er på mange måder tiltag, der er nødvendige for at vende en kurve, der går den forkerte vej. De seneste tal på ansøgninger til uddannelser viser, at der samlet set er startet cirka 7.500 færre elever i perioden januar til august sammenlignet med sidste år. I august alene er der startet ca. 2.000 færre elever end i 2021. Det afslører netop offentliggjorte tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. 

Selv om tallene peger i den forkerte retning, så er der håb, når man taler med de unge mennesker på Woodlab on Wheels.
”Jeg kunne godt have tænkt mig, at vi tidligere havde haft fag, hvor vi lærte et håndværk og brugte den viden, vi får fra vores klasseundervisning. Oplevelsen med Woodlab on Wheels har bestemt givet mig mere lyst til at blive tømrer,” siger elev David Hinsch Petersen.

Fra U/Nords stol er der også forhåbninger til, at projektet kan bidrage til, at flere får øjnene op for en erhvervsuddannelserne og mulighederne her i.
Det siger Flemming Zachariasen, direktør for U/NORD.
”Vi er meget stolte af den udvikling, vi har været med til at sætte i gang med Woodlab on Wheels, og en stigning på 12,5 % viser, at det virker. Grundskolerne er ivrige efter at få besøg, så derfor vil vi gerne udbrede kendskabet til initiativet og gerne give politikerne muligheden for at mærke, hvordan det kan tænde en gnist i et ungt menneske at arbejde med et håndværk.”

Hos 3F Frederiksborg ser faglig sekretær Gudmundur Jónasson lige så positivt på Woodlab on Wheels som eleverne og U/Nord.
”Det her er uden tvivl en af de mange veje, vi skal gå sammen for at sikre sammenhæng i samfundet. Uden erhvervsuddannelserne kommer den grønne omstilling til at halte bagefter. Vi bliver simpelthen efterladt på perronen. For hvem skal bygge vindmøller? Hvem skal bygge fremtidens bæredygtige boliger? Vi har brug for at vise, hvad vi kan. Vi har brug for at stå sammen og arbejde sammen for nutidens og fremtidens erhvervsfaglige.”

Læs mere om Woodlab on Wheels her.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt