Nyheder
Det starter med sociale klausuler Hvad kan Gribskov og resten af landet lære af Grønnely-sagen? Det korte svar er forhåbentlig en masse, så Gribskov og andre kommuner ikke ender i sager om social dumping, brandfælder og sundhedsskadeligt byggeri.

I 3F Frederiksborg har vi fulgt Grønnely-sagen ganske tæt. Mildt sagt, så har det ikke været kønt, men det er det sjældent, når Pandoras æske åbner sig. For den her slags sager finder desværre sted hver dag i Danmark men alt for sjældent kommer frem i offentlighedens lys.

Kan vi – som samfund - bekæmpe sådanne sager? Bestemt. Og det skal vi med alle lovlige midler, men det kræver, at vi er på forkant.

Et af de første skridt i kampen mod den slags virksomheder er sociale klausuler i det offentliges indkøbsaftaler. Få nu indarbejdet sociale klausuler i alle offentlige kontrakter, også når I udbyder grunde til investorerne. Sæt krav om ordentlige løn- og arbejdsvilkår, så undgår I at medvirke til social dumping.

Sæt krav om uddannelsesforhold, så I er sikre på, at byggeriet bliver udført korrekt, men samtidig er I også er med til at sikre naboens børn kan blive lærlinge og elever.

Sæt klausul om overholdelse af menneskerettighederne. Det virker uvirkeligt, at vi skal gøre det i 2022, men det er desværre nødvendigt. Den ene historie har erstattet den anden om ansatte, som arbejder og lever under kummerlige forhold.

Når kommunerne pryder sig med at være en grøn kommune, så sæt klausuler omkring bæredygtighed og miljøbeskyttelse, så byggerierne lever op til ordene.

Start med at få indført disse klausuler i jeres indkøbspolitik og brug dem som rammer for de kontrakter I indgår på alt fra byggeri til transport.

Vi glæder os i 3F Frederiksborg til at se jer gå forrest i kampen for sociale klausuler.

Peter Bøgh Kjærulff

Formand for Byggegruppen

3F Frederiksborg

Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt