Nyheder
Til gavn for alle Lad os tale åbent om løn I Danmark er det ulovligt at forbyde ansatte at tale om deres løn, men der er stadig en tendens til, at arbejdsgivere opfordrer til, at man holder det for sig selv.

 

»Du har fået en del mere i lønningsposen end dine kolleger, så det er nok bedst, at du holder det for dig selv.« 

Har du været til en individuel lønforhandling, så er der god chance for, at du har hørt ovenstående sætning.

Indenfor industriområdet taler vi i  fagforeningen ofte med medlemmer og tillidsrepræsentanter, som har fået en kraftig henstilling fra ledelsen om, at de ikke skal tale om deres lønforhold med kollegerne, og mange er i tvivl.

Dine kollegaer bør kende din løn

»Må mine kollegaer godt kende min løn?« – Ja, det må de! 

Du har måske oplevet at snak om løn kan være et tabu, men der er ingen lov, som forbyder dig at fortælle, hvad du tjener – tværtimod. 

I Danmark er det faktisk ulovligt at forbyde ansatte at tale om løn, men der er stadig en tendens til, at man holder det for sig selv. 

Løn kan være tabu, fordi emnet peger på en ofte ubehagelig forskel mellem mennesker – nemlig at nogen regnes for »mere værd« end andre. Løn kan for nogle være med til at definere hvem de er, og hvad de er værd. For andre er det bare et akavet emne, som de helst vil undgå at tale om. 

For lønmodtagere er løn naturligvis en alvorlig sag, – vi lever af at sælge vores arbejdskraft, så det skal vi selvfølgelige tale højt om.

Fordel for arbejdsgiverne, hvis vi ikke taler om lønnen

Hemmelighedskræmmeriet er kun en fordel for arbejdsgiveren. Når vi ikke kender hinandens løn, men oplever det som et individuelt spørgsmål, så står vi ikke sammen om krav til vores løn- og arbejdsforhold. Det er et stærkt sammenhold på arbejdspladserne, der  gennem tiderne har skaffet et godt indtægtsgrundlag og mange forbedringer af vores arbejdsvilkår.

Tro er godt, men viden er bedre

På mange virksomheder er det tillidsrepræsentanten, som forhandler løn på vegne af kollegerne. Her er det vigtigt at vide, hvor lønniveauet ligger for faget og tilsvarende virksomheder i området. Manglen på åbenhed omkring lønforhold vanskeliggør forhandlingerne om at opnå højere løn.

På de virksomheder, hvor man forhandler sin løn individuelt, er det helt tosset. Hvordan skal du som medarbejder forhandle med chefen, hvis du ikke ved, hvordan din løn er i forhold til dine kollegaer som udfører det samme arbejde? Et af de bedste eksempler på, hvordan arbejdsgiverne kan udnytte, hvis medarbejderne ikke er åbne om deres løn, er et medlem som var sikker på, at han var den højestlønnede i virksomheden, fordi chefen havde givet udtryk for dette. Men da han og kollegerne begyndte at tale om løn, så viste det sig, at han lå i bunden!

Lønstatistik

For at få mere åbenhed om lønnen, vil fagforeningen jævnligt udarbejde en lønstatistik over lønningerne indenfor industriens område. 

Lønstatistikken kan bruges som et redskab i forhandlingerne med arbejdsgiverne. Derfor vil vi opfordre alle til at deltage, når vi indsamler oplysninger til statistikken – til gavn for alle

 

Har du spørgsmål til din løn og lønforhandling? 

Tag fat i din tillidsrepræsentant eller kontakt fagforeningen.

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt