Se resultater
OK23 Nu skal du stemme

Kære medlem

Så lykkedes det at få landet et forlig om fornyelse af vores hovedoverenskomst.

Forhandlingerne med arbejdsgiverne om fornyelsen af hotel- og restaurationsoverenskomsterne gik over flere omgange, og den 13. marts landede vi vores eget forlig.

Overenskomsten på hotel- og restaurationsområdet er vigtig for alle, der arbejder inden for branchen, men det er kun dig som medlem, der kan stemme om resultatet.

Vores modparter på arbejdsgiversiden var også denne gang HORESTA-Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening. Begge parter repræsenterer et stort udsnit af branchens virksomheder – og forliget vil smitte af på de øvrige overenskomster inden for hotel- og restaurationsområdet. Derfor deltager alle medlemmer inden for branchen i afstemningen.

Fornyelsesaftalen er indgået på bagkanten (forhåbentlig) af en inflation, hvor alles købekraft er blevet væsentlig forringet. Vi håber, at de aftalte løn- og satsstigninger kan hente i hvert fald en god del af den forringede købekraft tilbage.

Lønstigningen på mindst 2.400 kroner på månedslønnen i overenskomstperioden, som er fordelt på lønnen, pension og på det særlige løntillæg. Herudover kommer stigninger på satserne for arbejde på forskudt tid osv.

Dertil kommer en række andre tiltag og forbedringer, for eksempel vilkårene for tillidsvalgte og forældre, der er på barsel.

Også eleverne blev der taget højde for med pæne lønstigninger og indførelse af en sundhedsordning.

Du kan læse mere om overenskomstfornyelsen i oversigten herunder.

Et enigt forhandlingsudvalg og 3F Privat Service, Hotel og Restauration gruppebestyrelse skal på baggrund af ovenstående opfordre dig at stemme JA til selve forliget.

 

Venlig hilsen

John Frederiksen
gruppeformand og forhandlingsleder


Tiltag og forbedringer

Virksomhederne må ikke lægge hindringer i vejen for organisering af kollegaer, der endnu ikke er en del af 3F
Tillidsrepræsentanter har fremover mulighed for at mødes med nyansatte i arbejdstiden bl.a. for at fortælle om deres samarbejde med virksomheden – og ikke mindst om medlemskab af 3F. Der kan evt. laves en introduktionsdag for nye medarbejdere eller aftales introdage med en fast frekvens.

Hvis parterne lokalt er enige om at forhandle kollektivt, skal der laves en aftale herom.

Udvalgsarbejde
Det lokale samarbejde mellem virksomheden og tillidsrepræsentanten er afgørende for virksom-hedens drift og medarbejdernes indflydelse på deres arbejdsvilkår. Parterne har derfor en fælles interesse i, at samarbejdet mellem de lokale parter fungerer så godt og konstruktivt som muligt.

På den baggrund er parterne enige om, at der i overenskomstperioden igangsættes et udvalgsarbejde, der har til formål at komme med eksempler på det gode lokale samarbejde og eventuelt opstille guidelines, der kan bruges som inspiration for virksomheder og tillidsrepræsentanter.

Selvom der er pæne stigninger på minimallønssatserne, er det vigtigt også at få gang i de lokale lønforhandlinger – enten via din tillidsrepræsentant eller sammen med andre kollegaer. Det er op til jer selv hvordan!

Der er mellem os og arbejdsgiverforeningerne en fælles forståelse for, at medarbejdere, der arbejder på overenskomstens lønsystem (minimalløn), også forhandler deres egen løn - ligesom man gør på de store industri- og byggeområder.

Det kræver dog noget af jer alle. Du kan her se nogle gode råd til lønforhandling her.

Der er kommet bedre muligheder for kompetenceudvikling, for eksempel har du nu ret til at opspare og bruge selvvalgt uddannelse i op til 6 uger i samme år, til for eksempel AMU-kurser.

Du kan også styrke dine almene kompetencer fx dansk, matematik, dansk sprog mv. i en længere periode og til fuld løn. Der er også bedre muligheder for ansatte over 25 år for at blive faglært – for eksempel tjener eller kok – på fuld løn. Og som noget helt nyt kan du komme på "Kompetenceudveksling" i en uge i en anden virksomhed indenfor branchen.

Se de nuværende muligheder her.

På jeres virksomhed kan I ved lokal enighed udpege en uddannelsesrepræsentant
Formålet er at styrke uddannelsesarbejdet, og uddannelsesrepræsentanten kan blandt andet hjælpe kollegerne og ledelsen med at få overblik over uddannelsesmuligheder og hjælpe med at tilrettelægge uddannelse.

Herudover kan uddannelsesrepræsentanten bistå virksomheden i at skabe overblik over, hvor der kan uddannes elever til at dække virksomhedens kompetencebehov.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er kommet med en række anbefalinger om natarbejde, som implementeres.

Parterne er enige om at implementere NFA's generelle anbefalinger om natarbejde i overenskomsten.

NFA's anbefalinger er:

  • Højst tre nattevagter i træk
  • Højst ni timer ad gangen
  • Mindst 11 timer mellem to vagter
  • Gravide normalt arbejder maksimalt én nattevagt om ugen for at mindske risiko for abort og andre graviditetskomplikationer.

Vi har udvidet tidsrummet for weekendarbejde for medhjælpere og natportierer til at omfatte fredag kl. 15.00 til mandag kl. 07.00.

Der er som et forsøg i overenskomstperioden åbnet op for ansættelse af tjenere til weekendarbejde i samme tidsrum, dog med et minimumstimetal på 32 timer over 4 uger.

Hvis det planlagte sluttidspunkt for et selskab forlænges, aftales det med reservetjeneren om denne ønsker at arbejde til selskabets nye afslutningstidspunkt. Den enkelte reservetjener kan vælge at gøre dette med betaling af almindelig timeløn.

Der er fremover ved lokalaftale mulighed for at overføre op til ti feriedage til nyt ferieår.

Det vil være muligt at holde ferie, som ikke er optjent endnu.

Det kræver dog en lokalaftale indgået mellem virksomhed og tillidsrepræsentant.

Løn
Elevlønnen stiger med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.

HUSK! at du som elev har krav på en årlig lønsamtale/vurdering af lønnen.

Herudover stiger forskudttidssatserne for elever med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.

Regulering af det særlige løntillæg
Det særlige løntillæg stiger til 7,85 procent af din løn. Beløbet skal udbetales til dig to gange om året (ved udgangen af juni og december måned, samt ved fratræden).

Barsel
Som kommende forældre kan I fremover tilsammen få fuld løn under orloven i 40 uger.

Der lægges nemlig fire uger til de nuværende 36 uger.

To uger er øremærket til den anden forælder, og to uger er til fri fordeling.

Pensionsbidraget bliver forøget til den forælder, der tager de første ti ugers orlov med den nyfødte.

Formålet er at lukke det efterslæb, som især kvinder ellers oplever på deres opsparing til pension.

Omfordeling af pension: Din arbejdsgiver skal fra 1. juni 2023 betale ti procent til din pensionsopsparing
Gælder kun for de elever, der er eller bliver omfattet af overenskomstens pensionsbestemmelser. Det er en stigning på to procent mere end nu. Du skal til gengæld selv betale to procent mindre, hvilket betyder, at du får mere udbetalt.

OBS! Din pensionsopsparing forsætter med 12 procent som den er nu. Arbejdsgiveren betaler fremover ti procent, og du bidrager selv med to procent.

Sundhedsordning
Som noget nyt indføres der fra 1. marts 2024 en sundhedsordning for de elever, der er omfattet af pensionsordningen.

Overførsel af ferie
Der er fremover ved lokalaftale mulighed for at overføre op til ti feriedage til nyt ferieår.

Ferie på forskud
Det vil være muligt at holde ferie, som ikke er optjent endnu. Det kræver dog en lokalaftale indgået mellem virksomhed og tillidsrepræsentant.

Fornyelsen af din overenskomst er blevet omfattet af mæglingsskitsen.

Normalt ville vi anbefale, at man stemmer nej, når man omfattes af mæglingsskitsen, men i dette tilfælde vil vi anbefale et JA.

Grunden hertil er, at vi opnår alle de samme løn- og tillægsstigninger, goder under barsel og tillidsrepræsentantregler som alle andre.

Vi opnåede ikke forlig på din overfart, fordi vi er uenige med rederiet om, hvordan stigningen i rederiets betaling af pension skal udmøntes i forbindelse med omfordeling af pensionsprocenterne.

Vi mener, at det er ligetil, og at der blot skal rykkes rundt på procentsatserne. Rederiet skal til at betale ti procent og tjeneren to procent. Men fordi vi er på DIS, mener Rederiforeningen, at der er en skattemæssig udfordring i den ændring. Det er vi ikke enige i og vil søge en afklaring på spørgsmålet efterfølgende.

Der skal lyde en anbefaling til medlemmerne om at stemme JA!

Hvis du ikke er omfattet af en overenskomst, betyder det, at du ikke er omfattet af forliget. Du skal alligevel have mulighed for at stemme, da overenskomstresultaterne kan få afsmittende virkning på arbejdspladser uden overenskomst. Derfor sender vi dette afstemningsmateriale til dig.

Indholdet i folderen kan være dit udgangspunkt, når du selv skal forhandle dine løn- og arbejdsvilkår.

Arbejder du på et andet overenskomstdækket område end hotel- og restaurationsområdet, er du velkommen til at henvende dig i din lokale afdeling, hvor du kan få mere information.

Hvis der er en anden overenskomst inden for hotel- og restaurationsområdet på din virksomhed, skal du stadigvæk deltage i afstemningen. Du kan henvende dig i din afdeling for at få mere at vide om din egen overenskomst.

Du kan også kontakte din afdeling, hvis dit ansættelsesforhold er ændret i forhold til det, vi har registreret, og du måske derfor har fået forkert afstemningsmateriale, eller hvis du vil vide mere, eller du har spørgsmål.

Du finder din lokale 3F afdeling her.

Fakta Overenskomsten kort

Løn
Din løn stiger med mindst 2.400 kroner om måneden i overenskomstperioden.

Husk! at bruge retten til at forhandle din egen løn
Hotel- og restaurationsoverenskomsten er en minimallønsoverenskomst. Det betyder, at du som udgangspunkt skal have en højere løn end de lønsatser, der fremgår af overenskomsten.

Minimalløn
Forhøjes med 4,50 kroner pr. time hvert år.

Garantiløn
De provisionslønnede tjeneres garantiløn stiger med 6,00 kroner pr. time i 2023 og 5,75 kroner pr. time i 2024.

De nye satser (pr. time) 1. marts 2023 1. marts 2024
Kr. pr. time Kr. pr. time
Faglærte gastronomer 152,15 157,10
Ufaglærte gastronomer 138,77 143,27
Faglærte receptionister 152,15 157,10
Ufaglærte receptionister 138,32 142,82
Medhjælpere 136,74 141,24
Medhjælpere under 18 år 82,16 84,76
Fastlønnede tjenere 164,01 168,51
Provisionslønnede tjenere 157,98 163,73
Garanti pr. dag 1.151,32  1.193,22 

 

 De nye satser (pr. måned) 1. marts 2023  1. marts 2024 
  Kr. pr. måned Kr. pr. måned
Faglærte gastronomer 24.394,03 25.187,67
Ufaglærte gastronomer 22.248,52  22.970,01
Faglærte receptionister 24.394,03  25.187,67
Ufaglærte receptionister 22.176,39 22.897,88 
Medhjælpere 21.924,02 22.645,51 
Medhjælpere under 18 år 13.172,70  13.589,56 
Fastlønnede tjenere 26.296,19  27.017,68 
Provisionslønnede tjenere 25.328,98  26.250,88 

 

Særlig opsparing
Forhøjes den 1. marts fra 6,85 procent til 8,85 procent.

Mere arbejdsgiverbetalt pension
Den 1. juni 2023 omlægges pensionen. Arbejdsgivers indbetaling til din pension stiger fra otte procent til ti procent, imens dit bidrag falder fra fire procent til to procent af lønnen. Det betyder, at du får mere udbetalt.

Forskudttidstillæg og genetillæg
Tillæggene forhøjes med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.

Løn under barsel
Som kommende forældre kan I fremover tilsammen få fuld løn under orloven i 40 uger. Der lægges nemlig fire uger til de nuværende 36 uger.

To uger er øremærket til den anden forælder, og to uger er til fri fordeling.

Pensionsbidraget bliver forøget til den forælder, der tager de første ti ugers orlov med den nyfødte.



Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt