Nyheder
Fagbladet 3F Nu kommer årsopgørelsen Årsopgørelsen fra Skat er snart på vej til din postkasse. Her er skatteekspertens tips til, hvad du skal huske at tjekke for ikke at snyde dig selv.

Skattevæsenet har meldt ud, at vi alle 14. marts vil kunne se, hvordan myndighederne gør vores skatteregnskab for 2021 op – og dermed om vi skal betale restskat eller have penge tilbage.

For de fleste er årsopgørelsen ret udramatisk. Skattevæsenet får automatisk information om ting som løn, pension, renteudgifter og lignende. Derfor vil myndighedernes beregninger ofte være korrekte.

Man gør dog alligevel klogt i at tjekke sin årsopgørelse. Det mener Henning Boye Hansen, som er skatteekspert hos revisionshuset BDO. Hans erfaring er, at mange ofte springer over, hvor gærdet er lavest – og i processen faktisk taber penge på gulvet.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er en god idé, at man har styr på sin skat, men det har de fleste faktisk også. Det skyldes dog mere de automatiske indberetninger end egentlig viden om skattereglerne, siger han og tilføjer:

- Jeg oplever, at der er mange, der snyder sig selv for fradrag. Ikke kun på grund af ukendskab, men nogle gange på grund af dovenskab. Ikke alle får for eksempel indtastet deres håndværkerfradrag, fordi de ikke gider lede efter regningerne.

Skat vil selv advare dig
Henning Boye Hansen opfordrer alle til at tjekke deres årsopgørelse. Det behøver ikke at være svært eller omfangsrigt. Faktisk hjælper Skat selv med at advare, hvis de ser noget, der kan være en fejl, forklarer han.

- Det vigtigste er at bruge ti minutter på at læse årsopgørelsen. Alt for mange nøjes med at kigge på, om de skal have penge tilbage, eller om de skal betale. Øverst er der et felt, hvor Skattestyrelsen giver besked, hvis der er særlige forhold på årsopgørelsen, som man skal være opmærksom på. Det er en god idé at starte med at tjekke, om der står noget i det felt, siger han.

Skatteeksperten anbefaler også, at man lige tænker tilbage på årets gang og husker på, om man har mulighed for at få fradrag, som Skat ikke er blevet informeret om. Det er næste, vigtige skridt.

- Man skal indtaste de fradrag, som ikke er med på årsopgørelsen. Det gælder for eksempel kørselsfradrag og for mange også håndværkerfradrag. Har du optaget et kviklån, kan der også være nogle låneomkostninger, som kan fratrækkes, siger han.

Konsekvenserne af covid-19
I omtrent to år har vi alle været påvirket af covid-19. Det kan potentielt have indflydelse på ens skat. Skattestyrelsen minder om, at det er en god idé at have det i baghovedet, når man gennemgår ens årsopgørelse. Styrelsen minder også om, at ens fokus bør være potentielle skattefradrag.

- De fradrag, borgerne med fordel kan være særligt opmærksomme på, er især kørselsfradraget, hvor ændringer i hjemmearbejdsdage kan påvirke fradragets størrelse, samt håndværker- og servicefradraget, hvor det ikke er alle ydelser, der udløser et fradrag, lyder rådet fra styrelsen.

Henning Boye Hansen nikker genkendende til den problematik. Han mener især, at kørselsfradraget kan gå hen og blive drilsk, da mange måske ikke har lagt mærke til, at Skat ændrede procedure på området i 2020.

- Ligesom sidste år skal man være opmærksom på, at kørselsfradrag ikke automatisk er med på årsopgørelsen. Heller ikke selvom det var med forskudsopgørelsen. Man skal selv indtaste fradraget på årsopgørelsen, siger han.

Det er dit eget ansvar
Udfordringen ved en årsopgørelse er ofte, at nogle af de ting, man skal huske, kan ligge mere end 12 måneder tilbage. Henning Boye Hansen opfordrer alligevel til, at man gør en indsats.

Én årsag er, at man risikerer at tabe penge på at springe over, hvor gærdet er lavest. En anden årsag er, at årsrapporten fra Skat på sin vis er et naturligt sted at stoppe op og danne sig et overblik over ens økonomi. Det kan man også bruge til at fintune ens private budget.

- Den bedste måde, du kan forberede dig på årsopgørelsen på, er ved at gennemgå posteringsoversigten for din bankkonto for hele sidste år. For at se, hvor du har været henne, og hvad du har brugt penge på, fastslår han.

Men skattevæsenet ved jo pr. automatik så meget i dag, så hvorfor er det alligevel vigtigt, at man tjekker sin årsopgørelse?

- Fordi skat er ens eget ansvar. Glemmer du et fradrag, gælder der ingen kære mor, hvis det ligger mange år tilbage i tid. I øjeblikket kan du ikke gå længere tilbage end til indkomståret 2018, siger Henning Boye Hansen.
Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt