Nyheder
Artikel: Udskældt affaldssortering er slået fejl - siger ekspert og skraldemænd Førende forsker kalder regeringens affaldsstrategi for en dyr fejl – sorteringsanlæg med robotter er langt mere effektive, mener han. Ude på gaden er skraldemændene enige.

Af Asger Havstein Eriksen, Fagbladet 3F

Mælkekartoner i én spand. Kartoffelskræller i en anden. Makreldåser i en tredje.

Danskerne skal sortere affald i ni, snart ti forskellige affaldsspande af hensyn til miljø og genanvendelse.

Men systemet virker ikke, lyder kritikken fra både ekspert og skraldemænd, der efterlyser centrale affaldssorteringsanlæg.

Politikernes strategi er forfejlet, mener ekspert i affalds- og energisystemer Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi ved Syddansk Universitet.

- Regeringen og politikerne sigter efter et forkert mål med kildesortering i hjemmene, og det er en dyr fejl. Det lyder miljømæssigt rigtigt, når politikerne slår på, at vi skal sortere i hjemmene, fordi det er bedst for miljøet. Det er bare ikke rigtigt. Det er veldokumenteret, at det er bedre og billigere at lade robotter og maskiner sortere på centrale anlæg, siger han.

Skraldemænd får ekstraarbejde

Skraldemændene står hver morgen og kæmper med forkert sorteret affald, fordi borgerne ikke er omhyggelige nok. De er enige med professoren.

- Vi kan se, at borgerne ikke sorterer godt nok. Dels kan de ikke finde ud af det, og dels gider de ikke have ti skraldeposer oppe i deres lejlighed. Folk gider næppe heller gå ned i gården og bruge tid på at sortere. Vi ser, at jo flere affaldsspande der kommer, desto flere opgiver. Det gælder også villaejerne, understreger skraldemand Alex Nielsen fra City Container i København.

Skraldemændene er trætte af ekstraarbejde med at rydde op efter dårlig sortering. Ofte bliver affaldet for eksempel bare smidt i dynger eller ved siden af beholderne til restaffald, der er for små og for få af.

- På et tidspunkt tjekkede vi 50 forskellige affaldsspande. Alle 50 var fejlsorteret, fortæller Alex Nielsen, der også går ind for centrale sorteringsanlæg, hvor den slags fejl ikke sker.

Læs hele artiklen i Fagbladet

Kø på Mit3F Der er i øjeblikket længere svartider på 3f.dk. Du kan derfor opleve at blive sat i kø, når du vil tilgå funktioner på Mit3F.
Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt