Nyheder
Leder Chaufføren 6 2023 𝗢𝗽𝘁𝘂𝗿 𝗼𝗴 𝗻𝗲𝗱𝘁𝘂𝗿

Vi har råbt og skreget på det i årevis, og nu er der endelig glædeligt nyt. Regeringen har i sit udspil til finansloven sat millioner af kroner af til landets erhvervsskoler. 300 millioner til næste år og støt stigende til 900 millioner kroner ekstra hvert år fra 2030. Pengene skal blandt andet gå til bedre fysiske rammer på skolerne og nyt udstyr, der klæder skolerne på til den grønne omstilling. Målet er at gøre det mere attraktivt for eleverne at starte og blive på uddannelserne. Det er så vigtigt i en tid, hvor færre søger ind og alt for mange falder fra undervejs – også på transportuddannelserne.
Men erhvervsskolerne kan ikke gøre det alene. Det kan ikke være rigtigt, at folkeskoleelever kun hører, at de skal få sig en studenterhue - hvis de vil frem her i livet. Politisk er man nødt til at sikre, at elever helt ned i folkeskolerne vejledning om erhvervsuddannelserne, og de mange muligheder et svendebrev giver for videreuddannelse. Måske skal vi også selv være bedre til at imponere, trutte i hornet og trille den store fede lastbil eller turistbus med krom, lir og lak ind i skolegården og få en snak. Eller bare i hverdagen få fortalt alle de gode historier om, hvad vi oplever, og hvorfor det er så fedt at være chauffør.
I den kollektive trafik er det i øjeblikket til gengæld knapt så fedt at være chauffør. Region Hovedstaden slap med mindre besparelser på busdriften i stedet for, de 50-60 millioner kroner der var lagt op til, men alle regioner er hårdt pressede. Den kollektive trafik slås med høje energipriser og faldende passagertal, og svaret er overalt: nedlæggelse af busruter, færre afgange og højere billetpriser, så endnu flere passagerer vender bussen ryggen. En dødsspiral der kan koste gode kolleger jobbet – og hvor er politikerne på Christiansborg? Alle dem, der udnytter enhver lejlighed til at tale om hvor vigtigt det er for klimaet, at flere mennesker tager den kollektive trafik? Hvor er modet og viljen til fx gennem finansloven at give en den kollektive trafik en tiltrængt indsprøjtning?
I lande som Tyskland og Holland har de med succes og særlige initiativer fået vendt faldende passagertal. Men herhjemme skal vi vente på en transportminister og et såkaldt ekspertudvalg, der forventes at komme med anbefalinger ved udgangen af 2024. Over et år, hvor endnu flere passagerer tager flugten over i egen bil. De kommer ikke bare tilbage i bussen, uanset hvad eksperterne tænker sig frem til.

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt